Vaurastuminen vuonna 2018 - asiantuntijoiden vinkit

21.03.2018

Mihin sinun mielestäsi tulisi henkilön, joka aloittaa vaurauden tavoittelua tänä vuonna, keskittyä ensimmäiseksi?

"On tärkeää tuntea omat numerot. Tietää millaiset ovat menot. Moni ei osaa jakaa esimerkiksi isompia maksueriä kuukausitasolle. Kun oman talouden numerot on hallussa, puskurirahasto olemassa pahan päivän varalle, on helpompaa alkaa säästämään. Olisi myös viisasta maksaa ensin huonot velat pois. Luottokorttivelat ovat arkipäiväisiä ja niiden kuukausittaiset lyhennykset yhtä tavallisia kuin sähkölaskut. Kysy itseltäsi ensin millainen on sinulla on:

- Riskinsietokyky
- Lainan tarve
- Siedätkö negatiivista kassavirtaa
- Voiko velkavipua hyödyntää? 
- Oman osaamisen taso
- Kuinka paljon aikaa ja vaivaa olet valmis näkemään.

Nämä kysymykset jo kertovat paljon millaista sijoitustoimintaa voit lähteä tekemään. Tänään on yhtä hyvä päivä aloittaa kun huomenna tai eilen. Koska aina voi olla jokin psykologinen este sille ettei ole oikea aika aloittaa"

- Mitkä olisivat sinun mielestäsi kolme ensimmäistä askelta henkilölle, jolla on jo jonkinlaista omaisuutta, mutta ei aavistusta siitä, miten parhaiten sijoittaa ne?

  1. "Puntaroi paljonko sinulla on aikaa, osaamista ja halukkuutta hoitaa sijoitukset ja tiedonhaku itse. On olemassa varallisuusvalmentajia ja sijoitusneuvojia, jotka voivat auttaa saavuttamaan sijoittamalla parempia tuloksia. Jos et ole sijoittanut aikaisemmin, en suosittele tekemään isoja päätöksiä ilman kokemusta."
  2. "Mieti tavoite. Puntaroi riskinsietokyky ja pohdi mitä sijoitustoiminnalla tavoittelet. Sen jälkeen voit laskea ja pohtia mitä se vaatii jotta pääset tavoitteeseen."
  3. "Nappaa vinkit asiantuntijoilta ja kokeneemmilta konkareilta. Tutki ja kuuntele ennakkoluulottomasti vaihtoehtoja. Oma strategia löytyy kyllä!"

- Oletko huomannut jonkin toimialan olevan erityisen suuressa kasvussa tänä vuonna, tai osoittavan lupaavia merkkejä kasvuun?

"Kasvussa on selkeästi hoiva ja yksityinen terveyspalvelu, kuten lääkäripalvelut ja työterveyshuolto. Sote uudistus ajaa kuntia myös kilpailuttamaan omaa toimintaa ja yksityistämään palveluita. Väestön ikääntyessa kasvaa tarve vanhuksille suunnatuille palveluille sekä kotiin vietäville palveluille.

"Myös muovijätteestä puhutaan enemmän ja puuteollisuus on alkanut nostamaan profiilia. Muovituotteita korvataan puukuituotteilla."

- Onko sinulla jotain muuta, vähemmän tunnettua tai erikoista vinkkiä vaurastumiseen tämän päivän Suomessa?

"Jos psykologia ei tue vaurastumista, sitä ei tapahdu. Vaurastuminen on 80 % psykologiaa ja 20 % strategiaa. Esteenä on usein oma pää ja huonot uskomukset. Autohalliosakkeisiin sekä varastoihin sijoittamisesta on kirjoitettu todella vähän. Näistä olisi hienoa saada enemmän keskustelua aikaan."

Talouteni.fi haastattelu 21.3.2018. Lue juttu kokonaisuudessaan täältä!