Talousvalmentajan perheessä arjen talous on suunnitelmallista

08.09.2018

Meidän Perhe -lehtihaastattelu, syyskuu 2018

Meidän perhettä haastateltiin lehtijuttuun jossa kysyttiin, kuinka käytämme arjessa rahaa. 

Olemme yrittäjä-perhe. Mieheni on sähkömies, ja hän tekee töitä yrittäjänä. Minä työskentelelen varallisuusvalmentajana. Olemme melko tuore yrittäjäperhe. Sillä olemme jääneet yrittäjiksi asteittain vasta kaksi vuotta sitten. Olen aikaisemmin tehnyt hyväpalkkaista työtä, joka on mahdollistanut sen että olemme päässeet hyvään alkuun sijoitustoiminnassa sekä yrittäjinä. 

Emme ole taloudellisesti riippumattomia. Eikä se ole meidän perheessä tavoitteenakaan. Meille on tärkeää yrittäjyyden mukanaan tuoma vapaus sekä matkustaminen. Sekä tärkeimpänä tietysti yhteinen aika perheen kesken. Lehtijutussa meiltä kysyttiin, mitä tekisimme, jos voittaisimme lotossa. Vastasin, että emme välttämättä muuttaisi juuri mitään. Sillä rahaa voisi olla aina enemmän. Mitä enemmän rahaa tulee, sitä enemmän sitä kuluu. Kaikkea voisi aina haluta ja olla enemmän, mutta tuoko se mukanaan lisää onnellisuutta?

Matkustaminen on perheen yhteinen intohimo

Meidän taloutta ohjaa yksi tärkeä ohjenuora. Rahoja ei tuhlata ikinä etukäteen. Matkat varataan kun rahat on tilillä. Tavoitteenamme on tehdä vähintään kaksi matkaa vuosittain. Se on ehdoton minimi. Tulevaisuudessa haaveena olisi tehdä useampia matkoja vuosittain, ja olla myös pidempiä aikoja vuodesta ulkomailla. Etenkin talviaikaan.

Ikä on tuonut mukanaan viisautta rahan käyttöön. Heräteostokset on jääneet melko vähälle. Ostopäätöksiä tehdään harkitummin. Talous ja perheen raha-asiat on minulle intohimo. Luottokorttiveloista taloudelliseen tasapainoon on päästy aikoinaan noin vuodessa. Ja sen koommin ei ole luottokortilla elelty. 

Ruokakaupassa tehdään hintavertailua. Pyrimme syömään sesongin mukaista ruokaa. Ostamme kauden vihanneksia ja suunnittelemme viikon ruokaostokset. Ruokakaupassa käydään harvemmin ja ostetaan isompia määriä kerralla. Näin heräteostoksia ei ruokakaupassa pääse syntymään.

Emme kuitenkaan tingi juuri mistään. Olemme vain tarkkoja rahan käytön suhteen. Moni hämmästeleekin sitä että meidän ruuat ostetaan pääosin Lidlistä. Tosin myös siksi että Lidl on lähin ruokakauppa. Mutta myös siksi että ostoskorin saa sieltä perheemme tarpeisiin edullisesti.

Teimme myös ison taloudellisen päätöksen vuosi sitten. Möimme 80-luvun rivitaloasunnon ja muutimme 20 neliötä pienempään uudehkoon kerrostaloasuntoon. Nyt maksamme muutamia satoja kuussa vähemmän asunnosta, eikä taloyhtiössä ole remonttihuolia tai tulevia yhtiölainoja rasitteina. Päätös tehtiin selkeästi myös sen näkökulmasta, miten näemme kodin arvon säilymisen ja mahdollisen arvon nousun tulevaisuudessa. Sama huonemäärä mutta pienemillä neliöillä toimii hyvin ja muutokseen ollaan tyytyväisiä. 

Jokaisella on elämässään asiat jotka ovat tärkeitä ja joihin haluaa panostaa. Mielestäni niistä asioista ei tarvitse tinkiä, ellei ole aivan pakko. Elämä pitää olla nautinnollista. Me emme tingi matkustamisesta. Ja kun matkustamme, käytämme siihen yleensä huolettomasti rahaa. Tykkäämme asua hienoissa hotelleissa ja nauttia luxuksesta. Sillä olemme sen ansainneet. 

Joka kuukausi säästämme kuitenkin aina ensin itsellemme. Laitamme rahaa sijoituksiin ja säästöön. Sekä aikuisille että lapsille. Lapsilla on säästöpossut ja omat rahastot. 

Säästeliääseen tarkan markan arjen talouteen kuuluu myös se, että kaikki kodin sopimukset käydään läpi aika ajoin. Kilpailuttamalla saa selvää säästöä. Pyrimme kannattamaan myös ekologisempia arvoja arjessa aina kun se on taloudellisesti järkevää. 

Mielestäni on tärkeää että arjen talous on tasapainossa. Ettei aina tarvitse odottaa seuraavaa tilipäivää. Ja että rahaa riittäisi koko kuukaudeksi, eikä rahasta tarvitse stressata. Ne on teesit joista lähden aina liikkeelle valmennettavien asiakkaideni kanssa myöskin. 

Meidän Perhe -lehti 09-2018
Meidän Perhe -lehti 09-2018