Talousvalmentaja Tellu Uotilan perheessä arki on hintatietoista ja vapaa-ajalla panostetaan laatuun

26.09.2018

Tellervo "Tellu" Uotila, yrittäjä, talousvalmentaja, sijoittaja

Tellun perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta. Tyttö 12 vuotta ja poika 8 vuotta. Tellun perhe on sijoittanut yritystoiminnan lisäksi asuntoihin, osakkeisiin ja arvometalleihin. Talousvalmentajan perheessä arjen taloutta pyöritetään hintatietoisesti.

Tellu on kautta aikojen laskenut ja tehnyt rajat itselleen, paljonko saa päivässä/viikossa/kuukaudessa kuluttaa rahaa. Käytännössä tämä on tarkoittanut euromääräistä päiväkohtaista budjettia. Se on toiminut hänellä todella hyvin. Jos joku päivä ei kulu yhtään rahaa, saa tällöin seuraavana päivänä käyttää kaksinkertaisen määrän rahaa. Tänä päivänä perheessä ollaan taloudellisesti riippumattomia, mutta silti arki on hyvin hintatietoista.

Tellu kannustaa ihmisiä ottamaan vastuuta omasta taloudesta tulotasosta riippumatta. Vaurastuminen ja sijoittaminen kuuluu yhtä lailla naisille kuin miehille. Sijoittaminen ei saisi olla elitististä. Tellu toivoo, että jokainen säästäisi ja sijoittaisi oman tulotasonsa ja kykynsä mukaan.

Tellu myös kannustaa kaikkia miettimään, mistä voisi saada enemmän rahavirtoja itselle. Kuten Tellu on itse tehnyt. Hän on oman sijoitusharrastuksen kautta päätynyt itse valmentamaan sijoittamisesta. Nykyään vaihtoehtoja on myös enemmän. Voi toteuttaa itseään. Peruskoulutuksen lisäksi itsensä kehittäminen ja valmentautuminen on tullut yleisemmäksi.

Arjessa helppous menee kaiken edelle - Tellun keittiössä ei tuoksu korvapuustit

Tellu ei ole tasaisen arjen ystävä. Hän nauttii elämästä, jossa isossa roolissa on työ, oma yritys, perhe, harrastukset ja matkustelu. Arkinen suorittaminen kahdeksasta neljään ei ole hänen juttunsa.

Korvapuustit eivät tuoksu Tellun keittiössä. Perheessä jako on selkeä. Mies hoitaa pääsääntöisesti ruuat ja Tellu hoitaa siivouksen. Arki on kiireistä ja valintoja täynnä. Välillä hyviä, ja välillä huonoja. Tellu nauraakin, että jos hän on lasten kanssa keskenään, mennään tuolloin usein ravintolaan syömään.

Tellun perheessä syödään arkisin ihan tavallista ruokaa. Arjessa ei panosteta erityisesti luxukseen. Sen sijaan on mukavaa satsata hyviin smoothie-aineksiin, tai ostaa silloin tällöin ruokaa lähitorilta. Ruuan laatu ei silti kärsi, vaikka hintoja seurataankin. Tellu sanoo, että arjen ruokaostokset tehdään usein Lidlistä tai S-marketista. Rahaa ei kulu hemmotteluun, shoppailuun tai muuhunkaan ylelliseen. Arjessa suositaan nopeita ja helppoja valintoja.

Tellu ei ole omien sanojensa mukaan kovin hyvä luxuksessa. 

Arkena ei perheessä juuri tuhlailla, mutta vapaa-ajalla matkusteluun panostetaan sekä hyvään ruokaan. Perhe matkusteleekin useamman kerran vuodessa ja aina kun mahdollista. Kesällä Tellun perhe kävi Italiassa, joka on Tellun sielun maisemaa. 

Lasten talouskasvatus - kotityöt hoidetaan yhdessä lasten kanssa

Perus arjessa ei perheellä kulu paljon rahaa. Perheessä ei turhia shoppailla. Eikä käydä hemmotteluhoidoissa. Tellu kuvaa itseään, että hän on vähän sellainen Peppi Pitkätossu. Kotona tehdään lähes kaikki itse mitä osataan. Esimerkiksi pääsääntöisesti kodin siivous hoidetaan itse. Ja tässä halutaan näyttää myös lapsille esimerkkiä. Lapsille ei makseta kotitöistä. Kotityöt kuuluvat koko perheelle. Lapset saavat sen sijaan palkkaa, jos tulevat perheyritykseen töihin, kuten siivoamaan. Lapset myös saavat viikkorahaa. Perheessä on käytössä kolmen purkin systeemi.

Lasten viikkoraha jaetaan kolmeen osaan:
1. Säästöön
2. Saa käyttää mihin haluaa
3. Hyväntekeväisyyteen

Kolmen kuoren mallista kirjoittaa ja puhuu myös talousvalmentaja Nina Nordlund. Voit lukea lisää täältä.

Lapsille Tellu haluaa näyttää, että kotona ei ole mallia, jossa vain äiti tekee ruuat ja hoitaa kotia. Tellun perheessä äiti tekee bisnestä siinä missä isäkin.

Tellun kirjavinkit lukijoille:

Ulkomaiset kirjat sen vuoksi, että niistä saa aina ikään kuin yhden vaihteen lisää. Tellu kaipaa tekemisen meininkiä ja motivaatiota nostattavaa lukemista, jotta innostuu. Tellu ei koe saavansa aina riittävän hyvää nostetta suomalaisista kirjoista. Jos vaan englanti taittuu, niin Tellu suositteleekin lukemaan kirjan: Mel Robbins, The Five second Rule. Kirja sopii hyvin alkuun pääsemisen motivaattoriksi ja huomisen lykkäämisen selättämiseksi.

Seuraa Tellu Uotilaa:
- Rahamania
- Sijoitus Invest -tapahtuma: Tellulla puheenvuoro
- Talouskoulu Pantteri

- Lue myös Tellu Uotilan henkilökuva Sijoitusoven sivuilta.