Sijoitusovi: Miten ja miksi sijoittaa autopaikkoihin

22.01.2019

Autopaikka on sijoituksena pitkäaikainen hankinta, ja se voi myös toimia mielenkiintoisena vaihtoehtona asuntosijoittamiselle. Autopaikkaan pääset kiinni pienemmällä pääomalla kuin asuntoihin, joten ne ovat siis oiva tapa päästä käsiksi kiinteistösijoittamiseen.

Millaisiin autopaikkoihin kannattaa sijoittaa ja miten?

Autopaikat voivat sijaita erillisessä autohallissa, joissa osakkaina voi myös olla useampi taloyhtiö. Autopaikat voivat sijaita myös taloyhtiössä, samassa rakennuksessa, esimerkiksi katolla tai kellarissa. Vaihtoehtoisesti autopaikat voivat olla taloyhtiön pihapiirissä taikka autokatospaikkoina.

Taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat eivät kaikki ole erikseen myytävänä. Autopaikat voivat olla taloyhtiön hallinnassa ja niiden käytöstä ja luovuttamisesta osakkaiden ja asukkaiden käyttöön päättää yhtiö, eli käytännössä hallitus ja isännöitsijä. Tässä tapauksessa asunnon osakkaalla ei ole oikeutta luovuttaa paikkaa toiselle tai edelleen asunnon ostajalle, ellei tätä ole yhtiöjärjestyksessä tai taloyhtiön toimesta sallittu. Asunnon myyntitilanteessa ei autopaikka automaattisesti siirry asunnon uudelle omistajalle.

Yhtiön hallinnassa olevia paikkoja ei ole merkitty osakkeiksi, eikä niitä voi taloyhtiöstä ostaa. Autopaikka voi olla myös korvamerkitty taloyhtiössä sijaitsevalle asunnolle, jolloin autopaikka siirtyy automaattisesti esimerkiksi asunnon myyntitilanteessa asunnon myynnin mukana uudelle omistajalle.

Myytävät autopaikat ovat erillisiä osakkeita

Erityisesti uudistuotannossa autopaikat ovat usein nykyään omina osakkeinaan. Autopaikan voi ostaa asunto-osakeyhtiöstä usein ensisijaisesti taloyhtiöstä.asunnon omistava osakas. Yhtiöjärjestys kertoo, onko taloyhtiössä olemassa esimerkiksi lunastuslauseke joka ottaa kantaa siihen, voiko autopaikan ostaa ensisijaisesti taloyhtiön osakas vai voiko autopaikan ostaa suoraan taloyhtiön ulkopuolinen henkilö tai yritys.

Lisäksi, yhtiöjärjestyksessä voidaan mainita vielä tarkentava seikka, tuleeko osakkaan omistaa taloyhtiöstä ennestään asunto tai autopaikka. Jos lunastuslauseketta ei ole, voi ulkopuolinen henkilö ostaa autopaikan suoraan.

Autopaikat vaihtoehtona asuntosijoittamiselle

Autohallipaikan ostamiseen ei usein liity niin paljon tunteita kun asunnon ostoon. Ei tarvitse murehtia lattiamateriaalia, eikä kaakeleiden värejä. Mutta on hyvä muistaa, että yhtiöjärjestys ja asunto-osakeyhtiön paperit tulee lukea huolella, samoin kuin asuntoa ostaessa, sillä osakeyhtiön tulevat remontit voivat rasittaa myös autopaikkaa tulevaisuudessa. Autopaikan kohdalla ei ole myöskään riskiä huonosta vuokralaisesta.

Sijoituksena autopaikka toimii siten, että autopaikka ostetaan, laitetaan vuokralle ja saadaan vuokratuloa. Autopaikkojen vuokrat ovat kymppejä, tai satasia, jolloin mahdollisesti saamatta jäänyt vuokra ei ole niin iso riski sijoittajan näkökulmasta.

Autopaikasta maksetaan taloyhtiölle yhtiövastike, aivan kuten asunnostakin. Yhtiövastikkeen suuruus riippuu täysin siitä miten taloyhtiö vastikkeen määrittelee. Onko autopaikka pihassa, katoksessa vai kenties kylmässä tai lämpimässä hallissa. Taloyhtiön alla, katolla tai erillisessä rakennuksessa. Autohalliosakkeiden vastikkeet ovat yleensä muutamia kymppejä kuukaudessa, keskimäärin 35 euroa/kk.

Millaiset autopaikat ovat hyvä sijoituskohde?

Jos autopaikan ostaa asunto-osakeyhtiöstä, joka on jo iäkäs, kannattaa ottaa huomioon taloyhtiöön tulevaisuudessa kohdistuvat remontit, joista voi syntyä kulueriä myös autopaikkaan. Uudiskohteita, sekä autopaikkoja että asuntoja, on myynnissä paljon, mutta autopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti asunnon ostajille. Kun asunnot on myyty, ja jos autopaikkoja jää yli, voi näitä ostaa myös ulkopuoliset.

Kannattaa myös tutkia kaupunginosia ja niiden pysäköintimahdollisuuksia. Jos pysäköintipaikkoja on runsaasti tarjolla ilmaiseksi, miksi henkilö haluaisi vuokrata tai ostaa paikan. Selvitä myös millainen kaava alueella on, ja onko alue kenties muuttumassa maksullisen pysäköinnin piiriin. Tämä vaikuttaa luonnollisesti siihen miten helposti saat autopaikan vuokrattua.

Usein tiheämmin asutuilla alueilla on asuntoja enemmän kuin autopaikkoja. Esimerkiksi Vantaalla Myyrmäen, Kivistön, Aviapoliksen ja Tikkurilan aluekeskuksissa tulee toteuttaa alle 600 metrin etäisyydellä juna-asemasta vähintään 1 autopaikka 130 k-m2 kohti ja kuitenkin vähintään 1 autopaikka kolmea asuntoa kohti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei pienempiin asuntoihin ole korvamerkitty lainkaan autopaikkaa, joten asuntoa ostettaessa onkin hyvä pohtia autopaikan oston tarpeellisuutta. Pysäköinnin ollessa maksullista, voi asunnon vuokraus olla ongelmallista, jos asukkaalla ei ole mahdollisuutta pysäköidä autoaan mihinkään.

Autopaikan tuottoon sijoitusmuotona vaikuttavat monet tekijät

Sijoituksen tuottoon vaikuttavat useammat eri tekijät. Tässä pieni muistilista autopaikkoihin sijoittavan käyttöön, kun tulevan kohteen tuottoa on ajankohtaista miettiä.

Tuottoon vaikuttavat:

  • Autopaikan ostohinta
  • Vuokra jonka autopaikasta voit saada
  • Hoitovastike taloyhtiölle
  • Varainsiirtovero
  • Sijoitusta varten mahdollisesti otettu laina
  • Lainan korko ja laina-aika
  • Taloyhtiöön kohdistuvat remontit nyt ja tulevaisuudessa
  • Mahdollisesti tyhjät kuukaudet jolloin et saa autopaikasta vuokraa
  • Pääomaverotus, joka on 30 tai 34 % riippuen verotettavien tulojen määrästä

Alkuperäinen postaus Sijoitusoven sivuilla. Lue juttu kokonaan täältä!