Säästä ensin - maksa sitten vasta laskut- Talousvalmentajat Nina Nordlund & Sanna Spårman

30.09.2018

Tiedätkö sen tunteen, kun tilipäivään on vielä kaksi viikkoa eikä tilillä ole enää yhtään rahaa. Rahat on jatkuvasti loppu. Tiukka rahatilanne ahdistaa ja aiheuttaa perheessä riitaa. Tai ehkä olet saanutkin vähän rahaa säästöön, mutta seuraavassa kuussa säästöt on jo käytetty. Säästäminen on kuin laihdutuskuuri. Se on aloitettu yhtä monta kertaa kun on päätetty. Rahat eivät vaan pysy tilillä. Jotta säästäminen onnistuu, tarvitaan tekojen lisäksi mieli mukaan tekemiseen.

Nina & Sanna
Nina & Sanna

Aloita ihan pienin askelin. Laita joka viikko lompakosta kolikot rahapurkkiin. Avaa pankkiin tili, johon sinulla ei ole pankkikorttia, jolloin rahat ovat paremmin turvassa. Ainakin joiltain pankeilta löytyy "säästöpossu" joka siirtää automaattisesti ostoksesta tietyn osan säästöpossuun. Näin voit kerryttää tilille huomaamattasi säästöjä.

Rutiinit auttavat mieltämään että tekeminen on pakollista sekä tarpeellista. Tee säästämisestä rutiini. Rutiini on tärkeä tapa, kuten hampaiden pesu. Pidä kiinni säästämisen rutiinista yhtä tiukasti kuin hampaiden pesusta.

Motivaattori auttaa sinua säästämisen aloittamisessa. Motivaattori voi olla lomamatka, uusi vaate tai matka. Tee tavoite ensin kolmeksi kuukaudeksi. Sen jälkeen pidennät säästöaikaa.

Ripottele rahaa useille eri tileille, purkkiin ja säästöpossuun. Pyri unohtamaan rahat. 

Säästöhaaste on yksi keino motivoida itseä säästämään. Päätä, että säästät yhden euron joka päivä. Laita lisäksi jokaisesta palkasta 20 euroa säästöön. Näin sinulla on vuodessa kertynyt 605 euroa vaikka lomamatkaan! Laita raha säästöön heti tilipäivänä. Jos laitat rahan säästöön vasta myöhemmin, on raha ehkä jo käytetty, eikä säästämiseen ole varaa. 

Jaksota laskut vuositasolle. Monet laskut tulevat maksettavaksi 1-2 kertaa vuodessa. Varaudu näihin laskuihin siten, että huomioit ne kuluerinä joka kuukausi.

Puskurirahasto on hyvä olla olemassa elämän yllättäviä tilanteita varten. Näin sinun ei tarvitse turvautua niin herkästi luottokorttiin.

Shoppailulakko. Pidä kerran kuussa viikko, jolloin et osta yhtään mitään ylimääräistä. Ainoastaan pakolliset taloustavarat sekä ruuat. Osta tarpeeseen, älä mielitekoon.

Luottokortti jäähylle. Pikavippien ja luottokorttivelkojen korot ovat turha ja kallis kuluerä. Tee suunnitelma huonojen velkojen selättämiseksi. Voit maksaa luottokortille etukäteen joka kuukausi juoksevat kustannukset. Luottokorttia voi pitää plussalla.

Älä tuhlaa rahoja etukäteen. Elämällä velaksi maksat korkoja. Bonukset ja veronpalautukset kannattaa tuhlata vasta, kun ne ovat tilillä.

Kannusta itseäsi säästämään. Luo tavoitteita säästämisen tueksi. Lupaa itsellesi, että saat tuhlata puolet säästöistä vuoden päästä ihan mihin haluat. Loput laitat poikimaan vaikka sijoituksiin.

Puhu rahasta. Monesti ryhmä, kaveri tai valmentaja auttavat sinua pysymään tavoitteissa. Etsi itsellesi kaveri, jonka kanssa yhdessä innostte toisianne. 

Inspiroivaa ja loistavaa syksyä kaikille!

Toivottavat Sanna Spårman ja Nina Nordlund