Poikien äidit -yhteisön perustaja Jonna Mikkonen

15.10.2018

Poikien äidit -yhteisön takana on Jonna Mikkonen. Jonnan perheeseen kuuluu mies sekä neljä poikaa 12, 10, 8, ja 5 -vuotta. Perhe asuu omakotitalossa Järvenpäässä. Lue haastattelu ja saat selville millaista perhearkea Poikien äidin perheessä eletään.

Jonna on yrittäjä ja Poikien äidit -yhteisön perustaja.  Jonna kirjoittaa blogissaan poikien äitiydestä, sekä yhteiskunnan odotuksista ja oletuksista poikien äideille ja pojille. Blogissa juttuja ei väritetä vaaleanpunaisella, vaikka Jonna poikineen tykkääkin vaaleanpunaisesta.

Idea Poikien äidit -sivustoon syntyi siten että Jonna seurasi vastaavanlaisia äideille suunnattuja sivustoja Englannista ja Amerikasta. Alkuun Poikien äidit -Facebook ryhmä oli pieni, ja vain lähinnä Jonnan lähipiirille. Jäsenmäärä on kuitenkin kasvanut nopeasti muutamassa vuodessa, ja nykyään yhteisössä on jo yli 78 000 äitiä. Tällaiselle yhteisölle on selvästi ollut kysyntää. 

Poikien äidin perhe.
Poikien äidin perhe.

Millaista on yrittäjä-äidin arki neljän lapsen perheessä 

Jonna sanoo olevansa vähän ylisuojelevainen "natsi-mutsi". Heti perään Jonna nauraa. Lauseessa on lempeyttä mukana. Voisi kuvitella, että aamut ovat vilskettä neljän lapsen perheessä, vaan eivät ole. Jonna on itse aamu uninen. Isommat lapset ovat ekasta luokasta alkaen menneet itsenäisesti kouluun. Kun Jonna herää, niin talo on yleensä jo tyhjä. Jonnalla ei soi herätyskello, ja työpäivä alkaa, kun Jonna heräilee.

Iltapäivällä alkaa sitten perheessä hulina ja harrastusrumba. Jonna sanoo, että koulusta tulee lasten lisäksi 150 muuta kaverilasta. Vertaus on tietenkin kuvainnollinen, mutta Jonna saa sen kuulostamaan siltä, että se tuntuu hänestä tosi luontevalta ja kivalta. Illat ovat perheen yhteistä aikaa. Tehdään ruokaa ja käydään harrastuksissa. Äitiyden ja yrittäjyyden voi yhdistää helposti sillä Jonna tekee töitä kotona. Isä on myös paljon kotona töissä. Se on mahtavaa, että vanhemmat ovat vastassa, kun lapset tulevat koulusta ja päiväkodista, eikä lasten tarvitse olla pitkiä iltoja keskenään kotona.

Jonna on ollut itse kiltti, mutta levoton ja villi lapsi. Aikaa on vietetty paljon jälki-istunnoissa. Aikuisiällä hänellä on aina ollut tuhat ratasta pyörimässä. Jonna ei kuitenkaan ole uraihminen. Hänen elämässään esimerkiksi tittelit tai johtajuus eivät tarkoita menestystä. Ihmiset ovat saman arvoisia työtaustasta ja ammatista riippumatta. Jonnan arvomaailmassa menestys tarkoittaa perhettä, ystäviä ja kivaa työtä, josta tykkää.

Perheen talous - mistä säästetään ja mihin panostetaan?

Talousvalmentajana minua tietenkin kiinnostaa kuulla, miten perheessä puhutaan rahasta. Mistä pihistetään ja mihin panostetaan. Jonna kertoo, että perhe on melko keskituloinen. Neljän lapsen harrastavassa perheessä menot ovat isot. Jokainen lapsi harrastaa, ja hyvä niin -Jonna sanoo. Rahaa säästetään lomamatkoihin, sillä perhe rakastaa matkustamista ja yhteiset kokemukset ovat tärkeitä.

Perheessä panostetaan laadukkaaseen luomuruokaan. Jonna sanoo olevansa vähän sellainen "kettutyttö". Hän on itse kasvissyöjä, mutta lapset saavat itse päättää haluavatko syödä lihaa. Yksi pojista onkin nykyisin kasvissyöjä omasta tahdostaan.

Jonnan kasvatuksen arvot sallivat lasten olla sellaisia, kun lapset haluavat olla. Hän toivoo, ettei lasta tarvitse laittaa mihinkään muottiin. Yksi perheen pojista on hyvin "poikamainen" ja vilkas. Hän on tykännyt aina rajummista leikeistä. Yksi pojista taas on hyvin herkkä ja hän rakastaa nukke- ja kotileikkejä. Nykyään puhutaan sukupuolineutraalista kasvatuksesta. Jonna haluaisi olla tässä kuitenkin puolitiessä.

Lapsille perheessä ei erikseen säästetä, sillä lapset tekevät kaikki näyttelijän töitä, ja ansaitsevat sillä tavoin itselleen säästöjä. Näyttelijän työt harrastuksena, ovat alkaneet sattuman kautta, kun vanhinta poikaa pyydettiin mukaan vuosia sitten erääseen valistusvideoon. Siitä pikkuhiljaa nuoremmatkin lapset ovat kaikki päätyneet näyttelemään erilaisissa rooleissa.

Poikien äidit järjestävät hauskoja tapahtumia perheille

Jonna sanoo että kaikkea kivaa on tulossa. Mun Synttärit- sarjassa ilahdutetaan lapsia, joiden syntymäpäiville ei ole tullut aikaisemmin kavereita, sekä lapsia, jotka eivät ole saaneet kutsuja muiden syntymäpäiville. Käy katsomassa yhdet merirosvosynttärit täältä.

Jonna sanoo, että erilaisia tapahtumia onkin tulossa jatkossa enemmän, kuten Pomppivat pikkujoulut

Poikien testiryhmä -blogissa pojat ja poikien äidit testaavat yhteistyökumppaneiden tuotteita ja palveluita. Blogista voit lukea arvovaltaisen raadin kokemukset ja kommentit hulvattomista reissuista sekä ikimuistoisista tapahtumista. Blogia kirjoittaa neljän pojan ja yhden tytön äiti Sanna.

Klikkaa tästä, Kuuntele poikien äitejä myös Suplassa.