Palkkatöistä yrittäjäksi - mitä se vaatii talouden näkökulmasta - talousvalmentaja kertoo oman tarinansa

02.10.2018

Kaksi vuotta yrittäjyyttä takana. Aikamoista ylämäkeä on ollut. Välillä on mäen päällä on ihmetelty, että mihin olen ryhtynyt.

Olen yrittäjä Sanna Spårman, perheen äiti, sijoittaja ja talousvalmentaja Vantaalta. Aloitin yritystoiminnan 2016. Yritystoiminta lähti käyntiin sijoitusharrastuksen kautta siten, että laitoin sijoitusasunnot kalustettuna vuokralle. Siitä se idea sitten lähti! Otimme rinkiin mukaan myös vuokra-asuntoja. Yritystoimintamme keskittyi vuokraamaan kalustettuja asuntoja. Lisäksi hostasimme asuntoja, joiden omistaja oli esim. osan vuodesta ulkomailla. Airbnb-toiminnasta ja kalustettujen asuntojen vuokrauksesta olen kirjoittanut blogiin useita juttuja. Katso juttuja täältä.

Yrittäjä tai paremminkin onnistuja, äiti, talousvalmentaja, sijoittaja Sanna Spårman
Yrittäjä tai paremminkin onnistuja, äiti, talousvalmentaja, sijoittaja Sanna Spårman

Yrittäjän arjessa on aina liian vähän tunteja - monta rautaa tulessa

Aluksi minulla oli yhtiökumppani, mutta hän jäi toiminnasta pois kiireiden vuoksi. Yritystoimintani lähti kasvamaan melko nopeasti ja liiketoiminta tuotti ihan mukavasti. Sain palkattua myös muutamia osa-aikaisia työntekijöitä. Tein 1,5 vuotta töitä 50 % palkkatöissä ja 50 % yrittäjänä. Käytännössä tein töitä yötä-päivää. Poikamme oli tuolloin kaksi vuotias. Kiitos avomiehelleni tuhannesti tuesta ja avusta! Ei olisi ollut mikään mahdollista ilman häntä. Lisää jännitystä meidän tilanteeseen toi, että mieheni jäi myös yrittäjäksi huhtikuussa 2017.

Innostuin yrittäjyyden myötä enemmän sijoittamisesta ja minulta alettiinkin kysellä, että miksi et ala puhumaan rahasta. Mietin pitkään, uskallanko puhua ääneen omasta taloudesta ja rahatarinasta. Voiko tavallinen äiti olla sijoittaja ja perustaa vielä aiheesta blogin. Omat uskomukset estivät alkuun toimimasta. Mutta rohkaistuin, ja perustin sijoittamisen blogini syksyllä 2017. En uskaltanut ensin puhua edes ääneen että kirjoitan blogia sijoittamisesta. Siitä tuli lähinnä itselle oma päiväkirja. Aloin puhumaan rahasta enemmän, hakeuduin ihmisten seuraan, jotka ovat onnistuneet ja menestyneet, ja pian päädyin itse valmennukseen, jonka innoittamana minusta tuli myös talousvalmentaja.

Nyt valmennan ihmisiä säästämään ja sijoittamaan. Toteutan omaa intohimoa. Saan puhua rahasta ja voimaannuttaa ihmisiä vaurastumaan. Oma oppimiskäyrä on tuore. Olen sijoittanut tosissani neljä vuotta. Mutta koen, että jokainen opettaa yrittäjänä kuitenkin asioita, jotka on aloittanut joskus itse aika alusta. Työ tekijäänsä opettaa. Tähän on todettava, että olen ollut äärimmäisen huono aina laskemaan. Matikka ei ole ollut lempiaine koulussa. Säästäminen on ollut vastenmielistä vielä vuosia sitten, enkä ole saanut rahageenejä äidin maidosta. Osaan kuitenkin laskea rahaa, plus- ja miinuslaskut sekä kertotaulun. Tämä rohkaisuksi niille, jotka miettivät että sijoittaminen olisi vaikeaa, tai että sijoittaminen vaatii laskutaitoa.

Liiketoiminnan myynti ja suunnan muutos - jatkuvaa itsensä kehittämistä

Kuukausi sitten (syyskuu 2018) tuli yllättäen tilanne jolloin minun kalustettujen asuntojen liiketoiminnalle tarjoutui ostaja. Myin sen liiketoiminnan ja nyt teen 90 % töitä talousvalmentajana. Loput 10 % autan miestäni, sillä hän on sähkötöiden johtaja ja hänellä on oma yritys

Yrittäjänä olen saanut opetella tekemään nettisivuja, markkinointia, myyntisuppiloa, videoita, editointia, kirjanpitoa ja google-näkyvyyttä. Tärkeässä roolissa on some. Minun periaate on, että opettelen tekemään kaiken itse. Olen säästänyt sillä tavoin rahaa. Tosin olen myös siten hukannut paljon aikaa. Olen silti kokenut tärkeäksi opetella asioita itse, jotta minun ei tarvite maksaa palveluista ulkopuoliselle. Tämä on ollut pitkälti kustannuskysymys. On ollut pakkokin säästää. 

Hienoa on se, että kun on kerran tähän yrittäjän hulluun maailmaan lähtenyt, niin nyt ideoita kumpuaa joka viikko. Keksin jatkuvasti uusia liikeideoita, joihin voisi lähteä mukaan. Haastavinta on ollut pitää nyt fokus omassa tekemisessä. Teen parhaillaan yhteistyötä talousvalmentaja Nina Nordlundin kanssa. Innostuimme suunnittelemaan äideille omaa rahavalmennusta verkossa. Siitä kuulette pian lisää. Päivitän tuoreimmat kuulumiset aina sivuilleni Facebookkiin. Jos haluat lisätietoja, niin klikkaa mukaan kyselyyn, johon voit vastata 7.10. saakka. Kysely on tarkoitettu äideille.

Kohta me äidit loistamme raha-asioissa! Tulossa verkkokurssi äideille! Talousvalmentajatiimi Sanna Spårman ja Nina Nordlund
Kohta me äidit loistamme raha-asioissa! Tulossa verkkokurssi äideille! Talousvalmentajatiimi Sanna Spårman ja Nina Nordlund

Yrittäjä ei tee töitä pelkästään rahasta - Ensimmäinen vuosi ilman palkkaa

Ennen yrittäjyyttä olen tehnyt pitkän uran sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalla aluepäällikkönä. Olen tehnyt töitä vahvasti ratkaisumyynnin ja rekrytoinnin parissa. 100 % yrittäjäksi jäin tammikuun 2018 alusta. Palkkatöissä olen ollut hyvätuloinen. En ole säästänyt varsinaisesti rahaa juurikaan ennen yrittäjäksi siirtymistä. Mutta taloudellinen tilanne oli kuitenkin ihan hyvä ennen kun jäin yrittäjäksi. Heittäydyin kuitenkin käytännössä "nolla tuloille" kun jäin palkkatöistä pois. Otin riskin ja päätin, että kyllä me pärjätään. Tosiasia on, että edelleen teen töitä ilman palkkaa. Mutta yrityksemme ovat minulle sen verran velkaa, että näillä "tuloilla" on toistaiseksi pärjätty.

Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii todella paljon talouden laskelmia. Unelmien perään ei voi lähteä, jos ei ole miettinyt miten taloudellisesti pärjää. Teimme mieheni kanssa talouden laskelmat vuodeksi eteenpäin. Elämän menot sopeutuvat myös yllättävän nopeasti vallitsevaan tulotasoon.

Moni pohtii miten voisi lähteä yrittäjäksi. Miten se on taloudellisesti mahdollista. Ja mikä se oma juttu voisi olla. Avaan vähän omia lukuja, millaisia muutoksia teimme talouteen ennen yrittäjiksi jäämistä.

Mistä säästimme ensimmäisen vuoden aikana:

- Asuntolaina koroille vuoden ajaksi
- Muutimme pienempään ja halvempaan asuntoon. Nykyinen koti on parempi sijoitus. Uudempi, ei remonttihuolia. Neliöt on napakat, mutta huonemäärä sama kuin aikaisemmin.
- Päätimme että emme shoppaile ja tuhlaile.
- Työsuhdeauto jäi pois. Nykyään koti ja toimisto samassa osoitteessa. Auton tarvetta ei juuri ole.
- Uuden kodin sähkölasku tippui noin 100 e/kk
- Ruokakaupassa olemme tarkempia
Säästöä näistä kertyi noin 2 300 euroa/kk

Huomio. Sijoitamme edelleen. Emme yhtä paljon, kun aikaisemmin jolloin olimme mieheni kanssa palkkatöissä. Olemme siirtäneet sijoitukset nyt autopaikkojen ja asuntojen osalta yritystoiminnan alle. Rahastoihin sekä lapselle säästämme ja sijoitamme edelleen joka kuukausi noin 50 - 250 euroa/kk. Matkustamisesta emme ole hirveästi tinkineet. Haastattelin aiheeseen liittyen kirjailija Tara Langea, joka antoi myös hyviä vinkkejä. Lue juttu täältä.

Yrittäjyystaipaleeni merkkipaaluja kahden vuoden ajalta: 

 - 3 perustettua yritystä.
- 1 myyty liiketoiminta.
- 59 094 lukijakäyntiä blogissa.
- Parikymmentä suunnan muutosta. Aloitettuja liiketoimintoja, jotka osin haudattu. 
- 10 lehtihaastattelua säästämisestä ja sijoittamisesta. Haastattelut sivun alareunassa (klikkaa logoa).

Yrittäjyys on vaatinut itseltä:
- Stressinsietokykyä
- Erittäin pitkiä työpäiviä
- Jatkuvaa itsensä kehittämistä
- Valmentautumista ja koulutuksia
- Tulotason laskua
- Huonoja päiviä ja hyviä päiviä
- Investointeja koulutuksiin useilla tuhansilla euroilla

Yrittäjyys on antanut:
- Vapautta
- Itseni kehittämistä henkisesti
- Euforiaa
- Uusia tuttavuuksia
- Valtavasti rohkeutta
- Vähän lisäkiloja. Sillä koneella on istuttu vähän liikaakin välillä!

Mentorit, joilta olen saanut oppeja yrittäjyyden taipaleella:

- Tiia Konttinen
- Nina Nordlund
- Tellu Uotila
- Mikko Raespuro
- Jeff Walker
- Harri Huru: Ostan asuntoja
- Henri Neuvonen: Sijoitusasunnot
- Sijoitusovi
- Tara Lange
- Tytti Laine
... Monia muitakin.... Kiitos kaikille <3 

Palaisinko palkkatöihin? Tuskin. Kaikki tämä antaa todella paljon enemmän kun ottaa. Mutta yrittäjyys on elämäntapa. Minä elän unelmaani. Välillä hampaat irvessä ja välillä hurmiossa.

Toivon että sait tästä inspiraatiota!

Kommentoi, laita viestiä ja keskustele aiheesta kanssani. Talousvalmennusteni avulla voimme laskea myös yhdessä miten yrittäjyys olisi sinulle mahdollista.

Syysterveisin, Sanna Spårman
Talousvalmentaja
sparmansanna(@)gmail.com