Talousvalmentaja Nina Nordlund - Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

14.08.2018

Nina on helsinkiläinen yrittäjä, ja kolmen lapsen äiti. Ninan tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus. Mitä se tarkoittaa ja miten sen voi saavuttaa? Onko taloudellinen riippumattomuus kaikkien saavutettavissa? Jos suomalainen ansaitsi vuonna 2017 keskimäärin 2 500 euroa kuukaudessa, niin onko sellaisilla tuloilla mahdollista päästä taloudellisesti riippumattomaksi? Haastattelussa Nina avaa myös avoimesti oman taloutensa numerot sekä kertoo, miten itse aikoo saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden.

Nina on koulutukseltaan diplomi-insinööri, mutta jo vuodesta 2009 hän on tehnyt osan aikaa töitä myös yrittäjänä. Hänestä huokuu tekemisen meininki. Montaa asiaa on koitettu ennakkoluulottomasti. Voit lukea Ninan tarinan tarkemmin Sijoitusoven sivuilta.

Matka kohti taloudellista riippumattomuutta

Ninan matka taloudelliseen riippumattomuuteen on alkanut jo opiskeluaikoina, jolloin hän teki ensimmäiset osakesijoitukset. Silloin omat taloudelliset uskomukset estivät määrätietoista sijoitustoimintaa, vaikka kiinnostus sijoittamisesta oli jo herännyt. Muutos tapahtui vuonna 2009, jolloin Ninan elämässä mullistui moni asia. Yksi käänteentekijä oli Robert Kiyosakin kirja: Rikas isä, köyhä isä. Kun elämässä tapahtuu isoja asioita, alkaa sitä miettimään elämäänsä uudesta näkökulmasta. -Nina toteaa.

Kesäkuussa 2010 Nina osti yhdessä miehensä kanssa ensimmäisen sijoitusasunnon. Heidän perheessä sijoitukset sekä talous ovat yhteisiä. Tästä alkoi nopea tapahtumasarja, sillä perhe osti samana vuonna yhteensä 3 asuntoa. Nina muistuttaa, että tuolloin lainan saanti on ollut helpompaa. Heillä on ollut myös kohtuullisen hyvät tulot, sekä omasta kodista vakuutta velkojen vakuudeksi. Nina haluaa korostaa, että taloudellista riippumattomuutta ei saavuta yhdessä yössä. Töitä on tehtävä taloudellisen riippumattomuuden eteen.

Ensimmäinen tavoite oli olla taloudellisesti riippumaton 40-vuotiaana. Se oli hyvä tavoite. -Nina toteaa. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, sitä että sijoitusten tuloilla perhe voi elää. eikä ole riippuvainen palkkatyöstä. Sitä ei silloin saavutettu. Se sai kuitenkin aikaan sen, että Nina teki töitä hullun lailla tavoitteen eteen. Sitä kautta hän löysi myös nykyisen ammattinsa. Hänestä on mahtavaa valmentaa ja antaa esimerkkejä asiakkaille oman oppimisprosessin, onnistumisten sekä virheiden kautta.

Nyt Nina on saavuttanut sen mitä lähti hakemaan. Hän saa tehdä työtä, jota rakastaa. Ja hän havahtuikin siihen, että on saavuttanut sen tilan, jota tavoitteli. Ilman taloudellista riippumattomuutta tosin vielä. Mutta tavoite on edelleen kirkkaana mielessä. Nina on laskenut, että taloudellinen riippumattomuus pitäisi olla saavutettu viimeistään viisikymppisenä. Mutta päättäväisesti hän samaan aikaan toteaa, että tämä tavoite olisi saavutettu jo paljon ennen sitä. Tällöin Nina toivoo, että he voisivat viimeistään asua osan vuodesta ulkomailla. Sillä matkustelu on perheen yhteinen intohimo.

Ninan sijoitussalkku - osakkeita, rahastoja sekä sijoitusasuntoja

Ninan perheessä on kaikilla osake/rahastosalkku. Lapsilla, miehellä sekä Ninalla itsellään. Sijoitusasuntoja on nyt 12 kappaletta. Alkuperäinen tavoite oli ostaa 10 sijoitusasuntoa kymmenessä vuodessa. Tämä tavoite täyttyi kuitenkin jo kuudessa vuodessa. Ninan ja hänen miehensä osakesalkussa on nyt vähän reilu 100 000 euroa.

Tavoitteeksi Nina on asettanut sen, että oman kodin lisäksi nettovarallisuus olisi miljoona euroa. Kun tämä tavoite on saavutettu, aikoo Ninan perhe sijoittaa tämän nettovarallisuuden edelleen osinkoa tuottaviin suoriin osakkeisiin. Tämä on ainakin tämän hetken suunnitelma. Markkinatilanne toki sanelee, miten tavoite todellisuudessa toteutuu. -Nina nauraa.

Miten tavallinen ihminen voisi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden

Nina haluaa korostaa, että rahaa tärkeämpää on elämän merkityksellisyyden löytäminen. Raha ei tee pelkästään onnelliseksi. Raha kuitenkin mahdollistaa asioita. Raha tuo myös taloudellista turvaa. Mutta säästää ja sijoittaa voi myös ilman suurta tavoitetta. Tavoitteet tosin tekevät sen paljon hauskemmaksi.

Talousvalmentaja auttaa saavuttamaan näitä taloudellisia tavoitteita. Talousvalmentaja ei ole sijoitusneuvoja, -Nina muistuttaa. Hän myös korostaa, ettei kyse ole siitä kuinka suuret tulot on, vaan siitä kuinka suuret ovat menot.

Ninalla on valmennuksessa asiakkaita eri tuloluokista. Pientuloisella henkilöllä säästämisen malli on usein selkeämpi ja helpompi omaksua. Sillä rahasta on ollut kenties aina tiukkaa. Nina viittaa tässä kohtaa sijoittaja Jasmin Hamidiin, joka korostaa, että pienituloiselle on erityisen tärkeää säästää ja sijoittaa. Pienituloinen voi saada merkittävää vetoapua ja tuloa sijoituksista. Ja näillä tuloilla on pienen palkkatulon ohella suuri merkitys. Eikä sijoittaminen tarkoita aina sitä, että pitää säästää ja tinkiä asioista. Nina haluaa muistuttaa, että on myös tärkeää pohtia, mistä voisi saada lisätuloja.

Sen sijaan henkilö, jolla on suuret tulot, on myös usein suuret menot. Ja jos suurituloisen ei ole tarvinnut koskaan miettiä omia kulutustottumuksia, on säästämisen aloittaminen vaikeampaa. Sillä omasta elintasosta voikin olla yllättävän vaikeaa luopua tai tulla alaspäin.

Kannattaa rehellisesti katsoa oman talouden numerot ja kyseenalaistaa uskomuksia. Miksi itse ei voisi säästää ja sijoittaa?

Ninan kirjavinkit:

  1. Robert Kiyosaki: Rikas isä, köyhä isä
  2. Myllyoja, Kunnas: Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta
  3. Unna Lehtipuu: Timanttipesula

Mistä löytää lisätietoja Ninasta:

Nina Nordlund 
Rahamania videoblogi 
Raharetriitti Ranskassa 
Talousaiheisia kursseja