Iltasanomien haastattelu 8.4.2018: Moni nainen vaurastuisi jos uskaltaisi ottaa yhden ratkaisevan askeleen

08.04.2018

Moni nainen vaurastuisi, jos uskaltaisi ottaa yhden ratkaisevan askeleen, varallisuusvalmentaja neuvoo:

- On pirun fiksuja naisia, joilla on hyvät tulot, mutta rahaa on käytetty sillä tavalla, että tilanne on lähtenyt vähän käsistä, Sanna Spårman sanoo.

Naiset ovat viime aikoina aktivoituneet entistä enemmän avaamaan sijoitussalkkuja. Osakekauppoja välittävä Nordnet kertoi maaliskuussa, että naisasiakkaiden määrä oli kasvanut pelkästään alkuvuonna jopa 44 prosenttia. Uusia miesasiakkaita oli tullut lisää samalla aikavälillä 29 prosenttia. Nyt 30 prosenttia Nordnetin aktiivisista asiakkaista oli naisia.

Spårman: Aloittaminen on monelle vaikein askel

Sanna Spårman tekee varallisuusvalmennusta ja jakaa Varallisuusakatemian kautta tietotaitoaan naisille, jotka haluavat ottaa vastuuta varallisuudestaan. Hänen kokemuksensa mukaan aloittaminen on monen kohdalla se vaikein askel.

- Ongelma on usein se, että sijoittaminen ei kiinnosta, mutta silti haluaisi rikastua, ja sitten pitää miettiä, mistä lähteä liikkeelle.

Valmentajan kanssa käydään läpi taloudellinen tilanne ja tavoitteet.

- Moni tulee ensimmäiseen tapaamiseen kantaen hirvittävän suurta häpeää taloudellisesta tilanteestaan. Usein taustalla on luottokorttivelkoja, joita voi olla helposti 10 000 euroa. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että taloudellisia vaikeuksia ei tarvitse hävetä.

Sijoittamisessa ja säästämisessä 20 prosenttia on puhdasta strategiaa ja loput on psykologiaa - jos oma ajatusmaailma ei tue vaurastumista, sitä ei tapahdu.

Kulutusluottojen saamisen helppous pysäyttää varallisuusvalmentajan joka kerta.
- On pirun fiksuja naisia, joilla on hyvät tulot, mutta rahaa on käytetty sillä tavalla, että tilanne on lähtenyt vähän käsistä.

Millaista sparrausta naiset yleensä tarvitsevat?
- Neutraalia maaperää, jossa voi puhua rahasta. Naiset ovat sijoittajina varovaisempia, eivätkä ota miesten tavoin niin helposti suuria riskejä. Oman kokemukseni perusteella naiset ovat sijoittamisessa myös vastuullisempia ja puoltavat eettisempiä, pehmeämpiä arvoja, Spårman luettelee.

Usein myös naisten taloudellinen itsetunto kaipaa Spårmanin mukaan kohennusta.
- Moni on sellaisia, jotka eivät tiedä omaa palkkaansa. Oma arvonsa pitäisi tuntea ja palkastakin pitäisi osata neuvotella. Sijoittamisessa ja säästämisessä 20 prosenttia on puhdasta strategiaa ja loput on psykologiaa - jos oma ajatusmaailma ei tue vaurastumista, sitä ei tapahdu.

Heidi Hietala, Iltasanomat 8.4.2018