Iltasanomien haastattelu 7.4.2018 - Matkani Varallisuusvalmentajaksi

07.04.2018

Vantaalainen perheenäiti Sanna Spårman, 40, aloitti asuntosijoittamisen neljä vuotta sitten:
- Lähdin pankkiin vähän takki auki neuvottelemaan sijoitusasunnosta äidiksi tulemisen myötä. Ensimmäinen sijoituspäätökseni ei välttämättä ollut paras mahdollinen, mutta innostuin siitä hirveästi, ja aloin selvittää, mistä tässä on kyse.
Spårmanin oma elämä, perhe tai muu tukiverkosto eivät mahdollistaneet sijoittamista, mutta hänen oma kiinnostuksensa oli niin kova, että sijoittajaksi ryhtyminen nollasta tuntui hyvältä.
- Olen aina ollut hirveän kiinnostunut asunnoista samalla tavalla kuin monet ovat kiinnostuneita kengistä tai laukuista.
Spårman oli haaveillut sijoitusasunnosta jo pidempään, mutta oli koki, että elämäntilanne ei ollut suosiollinen sen hankkimiselle.
- Olin ihan samassa tilanteessa kuin moni muukin sijoittamisen suhteen. Vaikka olen aina ollut suhteellisen hyvätuloinen, elämässäni on ollut myös aikoja, jolloin olen elänyt kädestä suuhun ja lyhentänyt luottokorttivelkoja, Spårman kuvailee.Omaa tietotaitoaan kartuttaakseen Spårman liittyi Terhi Majasalmen Vauras nainen -ryhmään Facebookissa, jossa on tätä nykyä 28000 naista.
- Päätin, että haluan hypätä tähän kelkkaan ja tulla hyväksi. Yhteisö on ollut isoin innoittajani. Sen kautta olen verkostoitunut muiden sijoittajanaisten kanssa ja saanut ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa voi puhua avoimesti rahasta.

Spårman jäi kerrasta koukkuun:
- Kun sain lisää tietoa, ostin velkavipua hyödyntämällä lisää sijoitusasuntoja ja parkkipaikkoja. Minulla on myös sijoituksia myös rahastoissa ja yrityksissä.
Hän laittoi taloudelliset tavoitteensa jääkaapin oveen, jossa ne olivat nähtävissä joka päivä. Vaikka metodi tuntui aluksi naivilta, Spårman on tavoittanut jokaisen listaamansa tavoitteen. Niistä merkittävin tuli eteen vuodenvaihteessa, jolloin Spårman jäi pois palkkatöistä luotuaan itselleen sijoitustoiminnasta ammatin.
- Tämä oli itselleni iso henkinen askel sillä olen aina haaveillut yrittäjyydestä, Spårman kertoo.
Hän on perustanut myös yrityksen, joka vuokraa kalustettuja asuntoja:
- Yritys tukee sijoittamistani. Sijoitan eteenpäin kaiken sen rahan, joka sen kautta tulee.Spårman kokee, että vastuun ottaminen oman varallisuuden kasvattamisesta on ollut hänen kohdallaan tavattoman voimaannuttavaa:
- Tykkään haastaa itseäni ja asettaa itselleni tavoitteita. Ja tämähän on hirveän jännää - sijoitustoiminnassa voi mennä monella tavalla hyvin ja yhtä monella tavalla huonosti. Toiset tykkäävät laskuvarjohyppäämisestä, mutta minulle tämä on se jännittävä harrastus, josta saa endorfiineja.

Sijoitustoiminnan ohella Sanna Spårman tekee varallisuusvalmennusta Varallisuusakatemian  kautta ja jakaa saamaansa tietotaitoa naisille, jotka haluavat ottaa vastuuta varallisuudestaan. Hänen kokemuksensa mukaan aloittaminen on kaikkien kohdalla se vaikein askel.

- Ongelma on usein se, että sijoittaminen ei kiinnosta, mutta silti haluaisi rikastua, ja sitten pitää miettiä, mistä lähteä liikkeelle.
Spårman on valmentanut niin naisia, joilla on ollut elämässään suuria taloudellisia vaikeuksia kuin naisia, jotka ovat ottaneet ensimmäisiä askeleitaan sijoittajina. Valmentajan kanssa käydään läpi taloudellinen tilanne ja tavoitteet.
- Moni tulee ensimmäiseen tapaamiseen kantaen hirvittävän suurta häpeää taloudellisesta tilanteestaan. Usein taustalla on luottokorttivelkoja, joita voi olla helposti 10 000 euroa. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että taloudellisia vaikeuksia ei tarvitse hävetä.

Kulutusluottojen saannin helppous pysäyttää varallisuusvalmentajan joka kerta
- On pirun fiksuja naisia, joilla on hyvät tulot, mutta rahaa on käytetty tavalla, että tilanne on lähtenyt vähän käsistä. Näissä tilanteissa tulee itselle myös parhaita onnistumisen tunteita, kun pystyn auttamaan.Millaista sparrausta naiset tarvitsevat?
- Neutraalia maaperää, jossa voi puhua rahasta. Naiset ovat sijoittajina varovaisempia, eivätkä ota miesten tavoin niin helposti suuria riskejä. Oman kokemukseni perusteella naiset ovat sijoittamisessa myös vastuullisempia ja puoltavat eettisempiä, pehmeämpiä arvoja, Spårman luettelee.

Usein naisten taloudellinen itsetunto kaipaa myös kohennusta:
- Suurin osa ihmisistä on sellaisia, jotka eivät tiedä omaa palkkaansa. Oma arvonsa pitäisi tuntea ja omasta palkastakin pitäisi osata neuvotella. Sijoittamisessa ja säästämisessä 20 prosenttia on puhdasta strategiaa ja loput on psykologiaa - jos oma ajatusmaailma ei tue vaurastumista, sitä ei tapahdu.
Spårmanin mielestä naisten vaurastumisajattelun muuntumisella on valtava merkitys:
- Naisenkin tulisi ottaa vastuuta perheen talouden hoidosta ja pitää myös omia taloudellisia puoliaan esimerkiksi tilanteissa, joissa hän jää kotiin lasten kanssa. Tämä on iso keskustelu.

Sanna Spårman toimii Varallisuusakatemin valmentajana. Lisätietoja löydät täältä.