Yrittäjä-äidin tarina: Kymmenen lapsen äiti pyörittää kahta perheyritystä ja opiskelee samaan aikaan kauppatieteitä

22.11.2018

Anna-Lea Marjakangas asuu miehensä, sekä kymmenen lapsen kanssa Pudasjärvellä, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla. Heillä on omakotitalo järven rannalla. Paikkariippumaton yrittäjyys mahdollistaa asumisen maalla. Vanhin lapsista on nyt 17 vuotias ja nuorimmainen syntyi muutama viikko sitten. Anna-Lea ja hänen miehensä ovat tavanneet nuorella iällä. Kaikki lapset ovat yhteisiä.

Miehellä on ollut oma kuljetusalan yritys jo 10 vuotta. Anna-Lea on ollut siinä aktiivisesti mukana taloushallinnon osaajana, sillä hänellä on 18 vuoden kokemus taloushallinnon töistä. Tämän myötä Anna-Lealle syntyi myös oma yritys kirjanpitäjänä. Anna-Lea sanookin, että nyt on hänen vuoro keskittyä oman yritystoiminnan kasvattamiseen ja oman osaamisen kehittämiseen. Aikaansaavana ihmisenä Anna-Lea jatkaa, että hän opiskelee nyt myös avoimessa yliopistossa kauppatieteitä.

Katso lähelle, älä liian kauas. Se syö voimavaroja liikaa. Tavoitteet ja unelmat pitää olla tarpeeksi mahdollisia ja saavutettavissa olevia. 

Anna-Lea on tehnyt tähän saakka nelipäiväistä työviikkoa. Perjantaisin hänellä on vapaata ja aikaa tehdä kotitöitä ja olla lasten kanssa. Pienimmän syntymän myötä työviikot on tarkoitus pitää kolme päiväisinä. Yrittäjäperheessä ei ole äitiyslomaa pidetty. Mutta Anna-Lea kokee että on etuoikeutettu saadessaan yhdistää yrittäjyyden ja perhe-elämän. Hänen mielestään aikaa perheelle on nyt paljon enemmän, kuin palkkatöissä olon aikana. Sitoutuneisuus työhön on todella korkealla tasolla. Asiakasta arvostetaan, sillä asiakas tuo leivän pöytään.

Anna-Lea Marjakangas - yksi rakkaista lapsista
Anna-Lea Marjakangas - yksi rakkaista lapsista

Kun mies aloitti yritystoiminnan kuljetusalalla, tämä vaati isot investoinnit ja paljon pääomaa. Anna-Lea oli tuolloin vielä palkkatöissä. Alkuun oli työlästä tehdä liiketoimintasuunnitelma ja taloudelliset laskelmat. Vaatii taitoa vakuuttaa rahoittajat ja saada neuvoteltua starttirahat. Anna-Lea sanookin, että mies ei olisi saanut niitä hoidettua yksin. Anna-Lea oli tässä isona apuna. Yhteinen yritystoiminta on molempien vahvuuksien löytämistä. 

Anna-Lea kannustaa, että on ihan mahdollista luoda yhtä aikaa uraa, ja olla perheen äiti

Ihminen pystyy mihin vaan kun vaan tarpeeksi haluaa ja on palo siihen. Anna-Lean Perhe on hyvin hitsautunut yhteen ja elämä on hyvin perhekeskeistä. Anna-Lea kokee olevansa todella etuoikeutettu. Hän puhuu todella kauniisti perheestään, miehestään ja lapsista. Anna-Lea sanoo, että lapset ovat perheen voimavara. Ja mieheltä hän saa valtavasti tukea.

Jotta arki sujuu, on suurperheessä aikataulutetut asiat, kuten harrastukset unohdettu. Säännöllinen päivärytmi on todella tärkeä, jotta pakka pysyy kasassa. Parisuhteelle on myös osattava ottaa oma aikansa. Anna-Lea sanoo, että hänen omat työmatkat mahdollistavat samalla arjen irtioton. Työ ja huvi onnistuu siinä samassa. Lapset osallistuvat kotitöihin ja perheen arjen askareisiin siinä missä aikuisetkin.

Perhe on yhteisyritys joka kaatuu jos vaan yksi tekee. Laiskalla äidillä on kiltit ja reippaat lapset.

Kaikkien harrastukset ovat arjessa mukana ja luonteva osa arkea. Maalla voi omassa pihapiirissä harrastaa paljon. Talo järven rannalla ja iso piha sekä läheinen metsä mahdollistavat sen, että luontoa rakastavalle perheelle on harrastukset ja yhteinen tekeminen mahdollista omassa pihapiirissä sekä lähiympäristössä.

Iso perhe vaatii ajatustyötä että kaikki saavat aikaa ja huomiota

Anna-Lea on arkisin paljon lasten kanssa keskenään. Sillä mies matkustaa työn vuoksi paljon. Perheellä on kuitenkin tukiverkosto ja laaja ystäväpiiri lähellä ja apuna. Anna-Lea kertoo että yhteistä aikaa miehen kanssa osataan ottaa. Pari oli hetki sitten kahdestaan yhden yön kylpylässä. Molemmat, Anna-Lea ja hänen miehensä joustavat ja antavat toiselle aikaa. Suhde on tasapainoinen ja kunnioitus on puolin toisin.

Vaikka mies on paljon työn vuoksi poissa kotoa, Anna-Lea vinkkaa, että ei saa sortua ajattelemaan, että toisen aikuisen rooli olisi helpompi. Reissutyö ei ole miehellekään helppoa.

Työpäivät alkavat kello 8.30. Lapsista osa viedään sitä ennen päiväkotiin ja kouluun. Lapset kulkevat kouluun taksilla tai bussilla. Työpäivät päättyvät kolmen - puoli neljän aikaan. Arkena syödään nopeita ruokia jotka valmistuvat uunissa nopeasti. Ruokaa tehdäänkin usein kahdeksi päiväksi kerrallaan.

12-henkisellä perheellä kuluu ruokakauppaan 1 000 euroa kuukaudessa.
12-henkisellä perheellä kuluu ruokakauppaan 1 000 euroa kuukaudessa.

Suurperheen arjen talous on suunnitelmallista ja hintatietoista

Maalla asumisesta on paljon hyötyä. Mies kalastaa ja perhe käy yhdessä sienessä ja marjassa. Omasta pihasta saa kesäisin perunat. Arjessa tehdään ruuat itse ja syödään terveellistä ja ravitsevaa kotiruokaa. Kaupassa käydään kerran viikossa. Maitoa kuluu perheessä 30 - 40 litraa viikossa. Ruokalasku on 12 henkisellä perheellä noin 1 000 euroa kuukaudessa. Suurperheessä pyritään myös paljon hyödyntämään kirpputoreja sekä kierrättämistä. Anna-Lea myös ompelee itse vaatteita. Taloudellisesti maalla asuminen vaatii kaksi autoa kun lähimmät palvelut ovat 30 kilometrin päässä. Myös päivähoitopaikkaan on 25 kilometriä. Siirtymät ovat hyvää aikaa hoitaa asioita puhelimessa. 

Mistä 10 lapsen äiti löytää aikaa ja jaksamista?

Nyky-yhteiskunnassa perheisiin luodaan paineita. Anna-Lea sanoo että elämme tavoitteellisessa yhteiskunnassa. Lasten pitäisi harrastaa jo 2-vuotiaasta alkaen. Lasten harrastustoiminta on ohjattua ja tavoitteellista. Tässä vanhemmat laitetaan tiukalle. Vanhemmat kuskaavat lapsia harrastuksiin ja harrastukset ovat kalliita. Anna-Lea toivoo että lapsilla olisi tilaa omalle luovuudelle. Ja että lapsilla saa olla välillä myös tylsää.

Suuressa perheessä täytyy tehdä kompromisseja ja jokaisen on pakko joustaa jotta arki sujuu ja kaikelle sekä kaikille on aikaa. Epäoleellisiin asioihin ei tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota. On täytynyt keskittyä olennaisiin asioihin. Vanhempien tulee myös kuunnella omaa jaksamistaan. Anna-Lea tekee töitä usein pienten lasten päiväuniaikaan sekä joskus iltaisin. Mutta sitten kun on perheen aika, niin lapsille ollaan läsnä. Viikonloppujen merkitys korostuu, jolloin vietetään perheen kanssa yhteistä aikaa.

Yrittäjäperheen lapset saavat jatkuvaa talouskasvatusta

Anna-Lean lapset saavat talouskasvatusta jo äidin maidosta. Yrittäjäperheen lapset osallistuvat perheen arkeen ja tekevät todella mielellään töitä taskurahansa eteen. Pojat viihtyvätkin hyvin perheen isän kanssa autojen korjauspuuhissa. Lapset tienaavat rahaa myös tekemällä kesätöitä ja poimimalla marjoja. Anna-Lea näkeekin että omalla esimerkillä on ollut valtava merkitys ja voima lasten talouskasvatuksessa. Ja jos joku lapsista innostuu, niin tietenkin he saavat jatkaa vanhempiensa jalanjäljillä perheyrittäjinä.

Kirjanpitäjä hakusessa? Soita Anna-Lea Marjakangas: 044 5005 160.

Teksti: Sanna Spårman
Kuvat: Pixabay, Sanna Spårman ja Anna-Lea Marjakangas