Kirjailija Tara Langen rahatarina - Talous kulkee kuukausittain konkurssista kymppitonniin ja kaikkeen siltä väliltä

28.08.2018

Tara esittelee itsensä siten, että hän on Vantaalainen yh-äiti. Siinä ei ole enää uhrin sointua, vaan tervettä ja hyvää ylpeyttä. Tara on 44-vuotias kirjailija ja luennoitsija. Hän on ollut yrittäjänä nyt neljä vuotta.

Halusin haastatella Taraa, sillä hän on nainen, jonka näkemykset ja opit tuovat minun elämääni kaivattua tasapainoa ja voimaa sekä henkistä vaurautta.

Taraa vähän hämmensi ja naurattikin kun pyysin saada haastatella häntä. Tiemme kohtasivat hassulla tavalla, sillä hän oli haastateltavana Verkosta Vapauteen -Podcastissa  , jossa itse olin myös haastateltavana hetkeä ennen Taraa. Haastattelun aikana Tara mainitsi minut haastattelussa, ja kertoi että kaipaisi itsekin ehkä varallisuusvalmentajaa. Otin ilolla "kutsun" vastaan ja hetkeä myöhemmin istuin Taran kanssa kahvikupin ääressä hänen "bohottamassaan" satumaisessa kodissa. Halusin jutella Taran kanssa rahasta ja henkisestä vauraudesta. Millainen suhtautuminen Taralla on rahaan ja sijoittaako hän?

Pikavippikierre ja tyttären sairastuminen
Kun puhumme rahasta, puhumme turvallisuudesta ja arvoista. Taran rahauskomukset tulevat vahvasti lapsuudesta ja omilta vanhemmilta. Isä oli hulivili yrittäjä, joka käyttäytyi kuin miljonääri, vaikka hänellä ei ollut paljoa rahaa, ja äiti taas oli tasapainoittava nuukailija. Omat vanhemmat ja heidän vanhempansa ovat kasvaneet aikana, jolloin on ollut pulaa kaikesta. Arki on ollut sellaista, että on jouduttu miettimään mistä saisi seuraavat ruokarahat. Hänen isänsä kautta hän oli oppinut, että rahalla voisi ostaa itsensä ja perheensä onnelliseksi. Tara on ollut pitkään omien uskomustensa vanki.

Tara kertoo olleensa myös tosi pahassa pikavippikierteessä. Vuosia sitten perhettä koetellut tyttären vakava sairastuminen vei vielä syvemmälle konkurssiin. Hän puhuu siitä kuitenkin todella voimaannuttavalla tavalla. Tara on sitä mieltä, että kun käy ihan pohjalla, siitä seuraa isoja muutoksia. Paljon helpompaa olisi tietenkin olla mukavuusalueella, mutta silloin muutosten tekeminen on paljon vaikeampaa. Koska lapsen vakava sairastuminen oli ollut hänen suurin pelkonsa ja pahin oli jo tapahtunut, hän päätti jäädä myös töistään pois ja lähteä kohti jotain uutta. Koska mitään pelättävää ei enää ollut, oli helppoa jäädä tyhjän päälle. Suuret muutokset elämässä laittoivat kysymään mitä oikeasti haluaa. Nyt vuosien päästä Tara toteaa, että tämä pohjalla käynti oli parasta mitä hänelle on ikinä tapahtunut.

Mitä annat - tulet saamaan takaisin

Tara on aloittanut työnsä tekemällä paljon ilmaista työtä. Tara koki tyttären parantumisen myötä niin suurta kiitollisuutta, että hän koki olevansa karmalle velkaa. Hän on pitkään laskuttanut työstään vain muutamia kymppejä. Tara kertoo, kuinka vaikeaa omalle työlle oli antaa arvoa. Hän kuvailee, kuinka naisten on usein vaikeaa vastaanottaa edes kiitosta, saati satasia tai tuhansia omasta työstään. Tara kuvailee, että oman työn hinnan nostaminen on ollut kuin vuorikiipeilyä, sen kanssa on tehty valtavasti töitä. Tara kuitenkin lopulta oivalsi, että ilmaiseksi antaminen saa ihmisissä aikaan sen, ettei häntä arvostettu tai otettu tosissaan. Ilmaiseen palveluun ei haluta sitoutua. Sitä voi verrata kympin laukkuun. Ostat laukun ja voit hylätä sen seuraavana päivänä. Ei siihen tarvitse sitoutua, se oli vaan kymppi. Sen sijaan kallis merkkilaukku saa arvoisensa paikan vaatehuoneesta ja sitä käytetään vuosia.

Naisille olisi tärkeää ymmärtää oma arvonsa - ja laittaa sille hintalappu

Tästä alkoi Taran ymmärrys siihen, että omalle työlle tulee laittaa arvoisensa hintalappu. Tara kuvailee esimerkkinä omasta työstään, että neljän päivän valmennuksen hinnan määrittää lopulta asiakas. Kysyntä ja palaute. Jos asiakas kokee, että neljän päivän valmennus on muuttanut hänen koko elämänsä, miten on olemassa edes liian suurta hintaa? Tara kertoo että moni valmennettava on sanonut, että olisi maksanut valmennuksesta paljon enemmän, niin arvokasta se on ollut.

Boho Style - Taran inspiroiva kirjoitusnurkkaus
Boho Style - Taran inspiroiva kirjoitusnurkkaus

Menestys ei näy euroina tilillä - tärkeintä on vapaus

Vaurautta on se, että saa viettää vapaata elämää- matkustella ja tehdä töitä sydämestään käsin. Mitään ei tarvitse puskea väkisin. Jos työ ei tule sydämestä ja aidosta halusta, Tara ei tee sitä. Tara ei ole ikinä varma tuleeko hänelle tulevaisuudessa riittävästi euroja tilille, mutta hän ei murehdi sitä. Kun arvostaa itseään ja uskoo itseensä, se kantaa ja vie eteenpäin. Tara kuvaileekin, että hänen taloutensa kulkee kuukausittain konkurssista kymppitonniin ja kaikkeen siltä väliltä.

Perhe on tärkein. Kun lapsilla on kaikki hyvin, ja hän pystyy elättämään perheensä, niin kaikki muu on plussaa. Matkustaminen on intohimo, ja siihen panostetaan aina kun mahdollista, ja sitten matkustetaankin viiden tähden hotellissa ja lennetään ykkösluokassa.

Hän haluaa tuoda esille sen, että meillä kaikilla on oikeus nauttia luksuksesta ja laittaa rahamme sinne minne haluamme. Ei tarvitse hävetä, eikä pyytää anteeksi. Tara painottaa, että on turha tuomita ja arvostella, sillä emme voi mitenkään tietää minkälaisen henkisen matkan ja työmäärän toinen on saavutustensa eteen tehnyt.

Kysyin Taralta, että sijoittaako hän, sillä jotain varmasti jää taloudesta ylikin. Tara nauraa ja toteaa: "On minulla E-possutili johon menee 3 euroa joka ostoksesta". Hän säästää matkustelua varten. Jokaisesta pankkikorttiostoksesta menee kolme euroa suoraan matkakassaan, ja siitä kertyykin aina yllättävän suuri potti. Marraskuussa Tara lähteekin jo toista kertaa tänä vuonna Intiaan.

Puhuimme myös taloudellisesta puskurista. Mikä se kenellekin on. Tara sanoo, että hän oli ennen onnellinen, kun tilillä oli 0 euroa. Kun rahaa tuli, hän meni vähän paniikkiin. Tähän liittyi vahvasti omat uskomukset. Kun ei osannut ottaa rahaa vastaan ja uskoi olevansa köyhä, tuntui huijaukselta pitää rahoja tilillä. Ne piti äkkiä tuhlata ja olla taas köyhä. Jokaisen olisi hyvä miettiä mikä on se summa tilillä, jolloin olo on rento ja rauhallinen, ja mistä se kertoo.

Tästä pääsimmekin aasinsiltaan jossa Tara päätti että hän todella tarvitsee minun apuani. Sovimme valmennuksesta ja teemme Taralle sijoittamisen suunnitelman. Kerromme miten projekti etenee. Joten jatkoa keskustelullemme seuraa!

Anna unelmille aikaa

Tara neuvoo seuraamaan omia esikuviaan. Huomioi kenelle olet kateellinen. Kateuden pisto kertoo sinulle mitä sinäkin haluat tehdä. Mieti millaisia pieniä askelia voit ottaa, että pääset minne haluat mennä. Hän kertoo esimerkin pojastaan, joka haluaa olla näyttelijä. Poika käy castingeissa. Ne eivät aina tuota tulosta, mutta hän ei luovuta. Poika yrittää ja näyttäytyy niissä piireissä, jolloin hänet kyllä joskus muistetaan. On muistettava, että liian suuret odotukset ovat tie pettymykseen. Ei saa uhriutua, unelmille on annettava aikaa. Mikään unelmien eteen tehty ele ei ole turha. Tara neuvoo myös identifioimaan ne vaikeimmat asiat, ja opiskelemaan niitä. Mitä osaat, voit unohtaa, sillä taitosi eivät katoa. Laita kaikki energiasi siihen, mitä et vielä osaa, mutta tulet urallasi tarvitsemaan.

Kirjavinkit lukijoille:
- Florence Scovel Shinn: Salainen ovi menestykseen
- Florence Scovel Shinn: Elämän Peli

Podcast: Tajunnan virtaa: Rahavirrat auki 

Tara jakaa ajatuksiaan seuraavissa kanavissa:
Nettisivut: Tara Lange
Instagram 
Podcast: Tajunnan virtaa


Tule mukaan Rahamanian osake- ja rahastosijoittamisen verkkokurssille!

  • Lukijani saavat - 10 % alennuksen kurssimaksusta!
  • Tätä alennusta et saa muualta. Ilmoittautuessa, käytä koodia: SANNAS