Katri Hyytiäinen - sisukas asuntosijoittaja näkee mahdollisuuksia joka puolella

16.09.2018

Katri on itseoppinut asuntosijoittaja. Halusin haastatella häntä, sillä hänellä on sinnikäs asenne tekemiseen. Katri pohtii, että moni haluaa sijoitusasunnon, mutta jää jollain tapaa pelkoon jumiin. Katri haluaa rohkaista, että muitakin vaihtoehtoja on. Asunto- ja kiinteistösijoittamistakin voi tehdä monella eri tavalla.

Katri asuu perheineen Vantaalla. Hän on hammashoitaja, yrittäjä ja osakkaana Hakunilan Hammaslääkäriasemalla.  

Tulen Katrin kotiin ensimmäistä kertaa. Talo on upeasti remontoitu. Talon yläkertaan on Katrin ja hänen miehensä toimesta rakennettu asunto, jossa Katrin anoppi asuu vuokralla. Taloudellinen ja kätevä ratkaisu. Näin perheessä on myös mummi lähellä.

Älä sorru miettimään ettei ole mahdollista. Vaan mieti miten onnistut. -Katri

Asuntosijoittamista perusmatikalla

Kaikki alkoi 2014 siitä kun Katri näki Vantaan Koivukylän Kiinteistömaailman näyteikkunassa myynnissä olevan edullisen asunnon. Tilanne tuli yllättäen ja hinta oli houkutteleva. Siitä kaikki alkoi. Nopeasti aika pankkiin ja hetkeä myöhemmin oli asunto ostettu. Lainan vakuudeksi kelpasi oma koti. Katri sanoi, että hän on tehnyt laskelmat sijoituksen kannattavuudesta ihan yksikertaisella matematiikalla. Asunnon oston yhteydessä asunnon hinnan päälle on laskettu remontin kulut. Ja sen jälkeen laskettu tulot - menot sekä maksuun käytettävä aika.

Katri kertoo olevansa koukussa Oikotien sivuihin. Hän lueskelee niitä huvikseen lauantaina saunan jälkeen. Kuten joku muu lukee Iltasanomia. Vuosien ajan oikotietä seuraamalla onkin saanut hyvän käsityksen asuntomarkkinatilanteesta. Katri kertoo, ettei ole ollut ikinä muutoin hyvä matikassa, mutta hän osaa laskea rahaa. Eikä hän stressaa tuottoprosenteista, kun tietää, että kohde tuottaa. Katrille tärkeämpää on ymmärtää perusasiat, eikä analysoida monella eri laskukaavalla sijoituksen kannattavuutta.

Katri Hyytiäinen, Hammashoitaja, asuntosijoittaja
Katri Hyytiäinen, Hammashoitaja, asuntosijoittaja

Terrierin asenteella pankkiin

Pankista lainan saanti ei ole ollut aina helppoa. Katri sanoi, että hän käski pankkineuvottelijan tekemään laskelmat niin moneen kertaan, että tietokoneelta se myöntyvä lainapäätös saatiin. Se on sinnikästä työtä. Katri muistuttaa, että lainan saanti sekä ehdot riippuvat kovasti pankkihenkilöstä, pankista ja ajan hengestä.

Katrista huokuu rento tekemisen meininki. Hän ymmärtää erittäin hyvin mitä tekee, mutta ei tee asioista liian vaikeita. Hänen mukaansa ihmiset saattavat jäädä liikaa analysoimaan ja miettimään riskejä. Silloin jää sijoitukset tekemättä. Katri puntaroi riskit, mutta luottaa omaan tekemiseensä. Kun tilaisuus on tullut eteen niin silloin on tehty nopeita päätöksiä.

Asuntosijoitusmahdollisuuksia joka puolella

Hän sanoo, että on suorastaan vaikeus päättää mitä seuraavaksi haluaa ja mihin keskittyy. Eikä hän puhu nyt siitä, että rahat polttelisivat tilillä. Katri sanoo, ettei hän lähtisi ostamaan Helsingin kantakaupungista kallista asuntoa. Hän ei halua maksaa omasta pussistaan negatiivista kassavirtaa. Hän mieluummin ostaa asuntoja halvalla, remontoi ne ja vuokraa hyvällä tuotolla edelleen. Hänen strategiansa on ollut ostaa huonokuntoisia asuntoja ja remontoida ne priimakuntoon. Silloin asunnon arvonnousun saa heti käyttöönsä seuraavaa sijoitusta varten.

Katri arvostaa vuokralaisia. Hän haluaa, että kodit ovat kauniita, persoonallisia ja laadukkaasti remontoituja. Katri tekee remontit itse yhdessä miehensä kanssa. Kylpyhuoneen osalta hän käyttää ammattilaista sekä ulkopuolista putki- ja sähkömiestä.

Katri sanoo, että vuosien varrella he ovat remontoineet niin monta asuntoa, että siitä on jo kokemusta. Vuokralaisia on myös riittänyt asuntoihin todella hyvin, jonoksi asti.

Ei filtteriä - Katri remonttipuuhissa. Rapatessa roiskuu!
Ei filtteriä - Katri remonttipuuhissa. Rapatessa roiskuu!

Asuntosalkussa on nyt kaksi yksiötä ja yksi kaksio mummon asuttaman vinttiasunnon lisäksi. Kohteet ovat Vantaalla. Katri ostaa asuntoja sekä tunteella että järjellä. Asunnot on ostettu alle markkinahinnan. Remontoimalla asuntoihin on saatu arvonnousua. Katri mainitsee, että arvion mukaan asuntojen arvo on lähes tuplaantunut kolmen vuoden aikana. Taloyhtiön tilanteeseen perehtymistä Katri pitää tärkeänä. Hän vaikuttaa itse omistamiensa asuntojen taloyhtiön hallituksessa.

Tulevaisuudessa Katria kiinnostaisi sijoituksena kenties rintamamiestalo, jossa olisi iso tontti. Sellaisesta voisi lohkoa toisen tontin, jopa kaksi. Rakentaa uusi talo ja remontoida vanha talo. Asua siinä itse ja myydä jompikumpi pois. Kehyskunnat kiinnostavat myös. Esimerkiksi Hyvinkää tai Lahti. Jos rahaa olisi, Katri sanoo, että ostaisi kokonaisen taloyhtiön, mikä olisi ihan rempallaan. Olisi ihan unelmaa laittaa sellainen kuntoon ja myydä sitten asunto kerrallaan. Katrilla on poikkeuksellinen avoin suhtautuminen. Hän ei näe tiettyä paikkakuntaa erityisen hyvänä tai huonona. Hän sanoo, että jos asuisi Tampereella, niin sijoittaisi varmaan sillä seudulla käytännön sujuvuuden takia. Pitää vaan löytää ne sopivat kohteet. 

Mitä vähemmän sinulla on rahaa, sitä enemmän on ajateltava ja tehtävä itse. -Katri