Jasmin Hamid - vastuullisuus ja eettiset arvot tärkeitä sijoitustoiminnassa 

26.08.2018

Jasmin on osakesijoittaja, minkä lisäksi hänellä on salkussaan myös yksi sijoitusasunto. Jasmin kokee itsensä "tavis sijoittajaksi", sillä hän sijoittaa palkkatuloistaan säästämillään rahoilla, eikä hänellä ole sen suurempia paineita tai tavoitteita sijoitustoiminnassa. Jasmin puhuu sijoittamisesta arkisesti ja rennosti. Hän toivoo että voisi inspiroida muitakin ymmärtämään ettei sijoittamisen tarvitse olla aikaa vievää tai vaikeaa.

Jasmin tavoittelee säästämisellä ja sijoittamisella turvallisuuden tunnetta. Hän on itse lama-ajan lapsi ja muistaa lapsuudestaan epävarmuuden, joka lamaan liittyi. Silloin Jasmin päätti, että hän haluaa säästää niin paljon rahaa, ettei hänen tarvitse enää koskaan kokea epävarmuuden tunnetta rahan takia. Säästämisen malli hänelle on tullut jo lapsena omasta perheestä, jossa vanhemmat ovat aina kannustaneet säästämiseen.

Sijoittamisen Jasmin aloitti kuutisen vuotta sitten ja nyt hän nauraa olevansa suorastaan koukussa sijoittamiseen. Jasmin mieluummin sijoittaa rahat, kuin säästää tilille. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että elämästä pitää nauttia myös tässä ja nyt. Kuluvan vuoden aikana sijoittamisen strategia onkin vähän muuttunut, sillä perheeseen on syntymässä loppuvuodesta esikoinen. Jasmin kertookin, että on vähentänyt sijoittamista ja kasvattanut käteisen painoa erilaisten hankintojen ja tulojen pienentymisen takia.

Mukavuudenhaluinen sijoitusstrategia

Jasmin kertoo, että on mukavuudenhaluinen ja vähän laiska sijoittaja. Hän on valinnut omaan osakesalkkuunsa yhtiöitä, jotka ovat hyviä osingon maksajia. Vakavaraisia yhtiöitä, joita ei tarvitse joka kuukausi käydä vilkuilemassa. Jasmin ei tavoittele äkkirikastumista, vaan sijoittaa pitkäjänteisesti, osta ja unohda -taktiikalla. Sijoituksista saatavat osingot hän sijoittaa edelleen. Salkkuun on valikoitunut yhtiöitä, joiden johtoon ja liiketoimintaan voi luottaa. Jasmin haluaakin tässä yhteydessä korostaa, ettei sijoittamisen siis tarvitse viedä paljoa aikaa tai viedä yöunia.

Ostoerissä Jasmin pyrkii ajalliseen hajautukseen. Epäsäännöllisten tulojensa takia, hän ei kuitenkaan pysty ostamaan osakkeita säännöllisin väliajoin, vaan hän tekee lisäostoja sitä mukaa kun siihen on mahdollisuus ja aika tuntuu oikealta. Kertaostot suoriin osakkeisiin hänellä ovat noin 1 000 - 2 000 euroa.

Jasminin eettinen osakesalkku

Jasminille sijoittamisessa on tärkeää eettiset arvot ja vastuullisuus. Hän pyrkii valitsemaan salkkuunsa yhtiöitä jotka vievät maailmaa parempaan suuntaan. Sellaisten yhtiöiden valitseminen ja löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Esimerkiksi Fortumilla on kunnianhimoisen uusiutuviin ja kiertotalouteen painottavan strategian lisäksi paljon fossiilista energiaa. Huhtamäki taas panostaa uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien kehittämiseen, mutta toimittaa asiakkailleen paljon myös kertakäyttöisiä muovipakkauksia. Lisäksi suurten yhtiöiden alihankintaketjuja on mahdotonta täydellisesti selvittää. Yhtiöiden valintaa helpottamaan Jasmin on sulkenut pois tietyt toimialat, kuten: vaateteollisuuden, turkisteollisuuden ja kaivosteollisuuden.

Tällä hetkellä salkusta löytyvät Nordea, Nokia, Johnson&Johnson, AT&T, Fortum, Neste, Revenio, Huhtamäki ja Fondia.  


Yhteistyö: 

Tule mukaan Rahamanian osake- ja rahastosijoittamisen verkkokurssille

  • Lukijani saavat  - 10 % alennuksen kurssimaksusta!
  • Tätä alennusta et saa muualta. Ilmoittautuessa, käytä koodia: SANNAS

Ilmoittautumalla tuet myös blogiani.