Haastattelussa asuntosijoittaja Harri Huru

25.05.2018

Harri ei ole 14 vuoteen laittanut kravattia kaulaan. Kun Harri oli 33 vuotias niin hän päätti että hän on nelikymppisenä sellaisessa taloudellisessa asemassa että hän voi tehdä mitään haluaa. Tavoite toteutui. Nyt 53-vuotiaana Harri elää elämää juuri sellaisena kun haluaa. Omien sanojensa mukaan hän ei tee lainkaan töitä. Harri toteuttaa omaa intohimoaan. Hän kokee, että mitä enemmän saa tehdä, niin sitä onnellisempi hän on. Se on ollut hänen näkemyksensä nyt 14 vuotta. Eikä loppua näy. Sillä Harri ei keksi yhtään syytä miksi hänen pitäisi lopettaa. Harri saa tehdä töitä asuntosijoittajana ajasta ja paikasta riippumatta mistä haluaa.

Harri heittää edelleen itselleen yläfemmat jokaisesta asuntokaupasta

Harri on sijoittanut jo pitkään osakkeisiin ja rahastoihin. Ensimmäisen asunnon Harri osti 2004 Helsingin Lauttasaaresta. Samasta talosta Harri oli ostanut ennen tätä pommikuntoisen asunnon, josta hän remontoi itselleen kodin. Asunnon kokonaisvaltaisen remontin ja arvon nousun myötä velkavipua sai kodista sen verran että ensimmäisen sijoitusasunnon osto oli mahdollista.

Nyt 14 vuotta myöhemmin Harri sijoittaa asuntoihin oman yhtiön kautta sekä erilaisilla kumppanuuksilla, joten vuokraustoiminnassa hänellä on kymmeniä asuntoa, joista voisi laskea että hän omistaa itse yhteensä noin 50 asuntoa. Koska hän ei omista itse 100 % kaikkia asuntoja.

Tavoitteena positiivinen kassavirta sekä arvonnousu

Harrin sijoitusasunnot ovat nyt kaikki Hki - Rauma - Pori - Tampere alueelta tai siltä väliltä.

Harri sijoittaa asuntoihin joista saa positiivista kassavirtaa. Hän hakee myös sellaisia kohteita joissa näkee ainakin pientä arvonnousupotentiaalia. Onko näitä kohteita helppo löytää? "Ei todellakaan. Asuntosijoittamisen yksi ehdoton kivijalka on numerot ja sijoituspäätökset tehdään niiden avulla" -Harri kiteyttää.

Uudiskohteissa Harri esimerkiksi näkee huonona puolena yhtiölainat, jotka saattavat olla koroilla 2 - 4 vuotta. Harri ei koe uudiskohteita sen vuoksi kiinnostavina. Hän mieluummin lyhentäisi velkaa heti, jolloin asunnoista vapautuisi myös velkavakuutta uusiin kohteisiin.

Miten positiivinen kassavirta lasketaan? Käy lukemassa tarkemmin Harrin kanavalta täältä.


Asuntojen vuokraustoimintaa ajasta ja paikasta riippumatta

Miten Harri sitten pyörittää itse kymmenien asuntojen vuokraustoimintaa? Kaiken lisäksi ympäri Suomen, vielä siten että hän voi olla välillä pitkiäkin aikoja pois Suomesta?

Harri vastaa: "Asuntojen vuokrauksessa on ehdottomasti iso työ. Alkuun käytinkin kiinteistönvälittäjää, mutta matkan varrella tuli kuitenkin monta mutkaa matkaan ja välittäjien kanssa yhteistyö ei sujunut toiveiden mukaan. Strategia kirkastui. Päätin kehittää tavan jolla voisin hoitaa vuokrauksen pääosin itse mistä ja milloin haluan."

Harrilla on hyvät prosessit ja hän hoitaa nyt itse asuntojen hankinnat, pankkineuvottelut, vuokra-asuntojen markkinoinnin sekä vuokrasopimukset. Sen sijaan hän on ulkoistanut remontit, siivoukset, asuntojen esittelyt ja avainten luovutukset. Harri toteaa että että kaikki hoituu ihan helposti etänä. Vuokrasopimuksetkin voi hoitaa sähköisesti. Tarvittaessa pyydetään apuja paikallisesti tutuilta.

Harri panostaa vuokralaisiin. Hän näkee vuokralaiset avainasemassa. Ilman vuokralaisia ei olisi liiketoimintaa. Harri kiteyttää toimintansa: "Ostan asuntoja ja vuokraan hyvän asiakaskokemuksen vuokrakoteja". Harri on tarkka ja jämpti, mutta kuitenkin reilu vuokranantaja.

Miten kasvattaa asuntosalkkua

Harri sijoittaa sekä itse henkilökohtaisesti että oman yhtiön kautta. Uusien kohteiden ostaminen vaatii velkavipua sekä oman osaamisen vipua. "omaa stooria pitää kiillottaa koko ajan" -Harri painottaa. Oma juttu pitää myydä pankille laskelmien kera. Harri tekee yhteistyötä tällä hetkellä kolmen pankin kanssa. Pankeissa on tieto Harrin sijoitussalkusta kokonaisuudessaan. Saman pankin ovella käydään vuosien varrella monta kertaa. Myös monta kertaa on sanottu: "Ei". Velkavivun laskeminen ja sijoituslainan haku pankista on sinnikästä työtä joka vaatii laskinta.

Kun sijoitusasuntoja on salkussa tietty määrä, muuttuu henkilöasiakkaasta yrityspuolen asiakkaaksi. Koska sijoitustoiminta mielletään ammattimaiseksi. Tämä aiheuttaa sen että pankin tarjoama laina-aika lyhenee ja korot nousee. Harri sanoo ettei ole vuosikausiin saanut enää nollakorkoja. Harri kertoo omalla Youtubekanavalla miksi ja milloin velkavipua käyttävän asuntosijoittajan tulisi harkita kiinteään korkoon siirtymistä? Käy katsomassa Harrin vinkit täältä.

Kyseenalaista omia näkemyksiä, tutki ja opiskele

Harri alkoi kirjoittamaan blogia 2013. Lukijoina oli ensin sisko ja Harri itse. Harri on tehnyt töitä sijoittamisen parissa sillä ajatuksella että hän haluaa jakaa tietoa. Ajatuksena ei ole ollut tehdä sillä rahaa. Koska asuntosijoittaminen on Harrin intohimo, on hänestä antoisaa jakaa omia oppeja muille. Nyt Harri on aktiivinen somessa ja hänellä on myös oma Youtubekanava: Ostan asuntoja.

Harri on todella aktiivinen ja haluaa kehittää itseään koko ajan. Harri sanoo että hän seuraa alaa, blogeja, podcasteja ja uutisia joka päivä. Hän saavutti 2017 lopussa sen määrän positiivista kassavirtaa jonka olisi halunnut saavuttaa 2025. Joten yksi iso tavoite on saavutettu. Harri on taloudellisesti riippumaton.

Harri seuraa monia alan guruja maailmalta. Suomesta Harri mainitsee Matias Savolaisen, Pekka Väänäsen sekä Ari Paunan. Harri seuraa myös mielellään henkilöitä jotka puhuvat asioista asiallisesti ja henkilöitä jotka uskaltavat olla avoimesti eri mieltä. Vaikka arvomaailma ei aina kohtaa, voi tällaisilta henkilöiltä juuri saada sellaista tietoa jota sinulla ei vielä ole. Nämä henkilöt kyseenalaistavat omaa näkemystä.