Pääomatulojen verotus

23.01.2018

Verotus. Ei niin kiinnostava aihe? Mutta pakollinen. Ja aihe josta on hyvä olla kartalla! Nimittäin tässä kohtaa voi mennä isosti pieleen. Verokarhu on ystävä. Ei vihollinen. Mitä enemmän maksan veroja, sitä enemmän saan tuloja! Kun verot on asia joille ei mitään voi, niin niiden kanssa on hyvä osata elää niin että verot maksaa mielellään etukäteen tai ainakin kuluvan verokauden aikana. Ettei tarvitse kärvistellä mätkyjen kanssa.

Terveisiä vaan oman kokemuksen kautta! Nimittäin olen nyt kahteen kertaan oikaissut vuoden 2016 verotusta. Ensin olin laskenut pääomatulot väärin, ja ympännyt ne palkkatuloihin. Ja nyt huomasin että olen unohtanut korjata sijoituslainat verottajalle. Jolloin verokortilta uupuu kokonaan vuoden 2016 sijoitusasuntolainojen korot. Lainat näkyivät verottajalla "muu laina" merkintänä. Eikä sijoitusasuntolainana.

Vinkki: Älä luota veroehdotukseen! Vaan tarkista luvut itse.

Verkkopankista näet kaikki lainat, korot sekä muut verottajalle tarvittavat tiedot. Ja sitten on otettava laskin käteen ja laskettava yhteen vuoden maksetut korot. Jos tieto ei automaattisesti verottajalle mene. Kun lainat on kerran ilmoitettu oikein, menee tieto verottajalle automaattisesti seuraavana vuonna.

Verottajalle jää myös roikkumaan vuosien takaisia vähennyksiä. Kuten tulonhankkimisvähennyksiä taikka matkakuluja. Samoin liittojen jäsenmaksut jäävät verotietoihin, oli niitä tai ei. Ne on viisasta käydä joka vuosi läpi.

Ja nyt vieläkin tarkempana! Ne kannattaa käydä läpi, vaikka saisitkin veronpalautuksia! Koska kukaan ei halua maksaa liikaa veroja. Saatavia vois siis silti olla.

Tein yksi päivä ihan hirveän jumpan. Vein kaikki pääomatulojen, eli sijoitusasuntojen tulot, menot ja tulonhankkimiskulut exceliin. Nyt se on kerran tehty. Suosittelen tekemään sellaisen pohjan, ja täydennät sitä sitten ainakin pari kertaa vuodessa tarpeen mukaan. Ja kuitit talteen! Lasket tulot yhteen, joista vähennät valmiiksi menot. Ja ilmoitat sen summan pääomatuloina verottajalle.

Moni ei tiedä että asuntosijoittajana voi vähentää pääomatuloista mm. seuraavia asioita:
- kirjallisuus, työvälineet (jos toiminta on ammattimaisempaa), alan jäsenmaksut, asuntojen vuokrauksesta syntyvät kulut, remonttikuluja, asuntoon uutta jääkaapia tmv, kilometrikuluja jotka syntyy kodin ja asunnon välille esim. vuokraustilanteissa.

Pääomatulot voi maksaa joko ennakkoverona taikka lisätä tulot verokortille muun palkkatulon yhteyteen. Itse tykkään lisätä tulot verokortille, jolloin ei tarvitse maksaa ennakkoveroja.

Kysy neuvoa pankista!
Oma pankki neuvoo myös näissä asioissa aika hyvin. Jälleen lähtee suositteluni Nordeaan.
* Huomioithan myös että voit vähentää juurikin nämä korot, tai 35 % niistä.
* Voit vähentää myös lainanhoitokulut, korkosuojan sekä mahdolliset panttikirjat.

Minä soitan asioista suoraan tarvittaessa verottajalle. Nukun yöni paremmin kun tiedän että verotus on kunnossa ja luvut on ilmoitettu oikein.

Itse kysyn neuvoa seuraavilta myös seuraavilta tahoilta. Olen myös näiden jäsen. Ja tämä ei ole maksettu mainos. Liitoilla on usein hyvät juristit jotka osaa auttaa kiperissä tilanteissa. Liitoista saa myös hyvin erilaisia pohjia, kuten vuokrasopparipohjaa jne. Jäsenmaksut voi vähentää verotuksessa. Suosittelen!
https://vuokranantajat.fi/

https://www.veronmaksajat.fi/

Tästä aihepiiristä tuli itselle mieluinen kun opin ymmärtämään omaa verotusta. Tsemppiä kaikille veroasioiden hoitoon! Ei ole kivaa, mutta on pakollista.