Autohalliosakkeet sijoituskohteena

07.11.2017

Ostat asunnon pk-seudulta. Joudut todennäköisesti ostamaan myös autohalliosakkeen tai parkkipaikan. Hinta saattaakin tulla yllätyksenä. Espoon alueelta parkkipaikasta voi joutua maksamaan jo 10 - 20 000 euroa. Kovasti on kuhistu nyt Vantaan Kivistön uudisalueen parkkipaikkaongelmasta ja siitä kuinka autohallipaikkoja myydään nyt hintaan 25 000. Keväällä, eli 6 kk sitten hallipaikan sai Kivistöstä hintaan 12 000 e.

Vantaan ja Espoon kaupunki on lisännyt maksullisen pysäköinnin piiriin pikkuhiljaa jo kaupunginosia, joissa ennen pysäköinti on ollut ilmaista tai mahdollista parkkikiekolla. Yksityinen pysäköinninvalvonta on tehokasta ja sakot saa taatusti jos on jättänyt autonsa väärään paikkaan.

Autohallipaikkojen hinnat ovat nousseet usealla tuhannella eurolla muutaman viime vuoden aikana. Esimerkiksi Länsimetron myötä on Ison Omenan ympäristöstä myynnissä nyt parkkipaikkoja hintaan 12 - 21 000 euroa. Hinta oli noin 5 000 euroa alhaisempi vielä vuosi sitten.

Uudiskohteen ostamisen yhteydessä Esim. Tikkurilasta tai Kivistöstä voi joutua yllättymään, sillä autohalliosakkeita ei riitä kaikille halukkaille. Vantaan kaupunki esimerkiksi säännöstelee autohalliosakkeita siten että yksiön ostajat eivät saa ehkä paikkaa lainkaan. Käytännössä siis sinun on saatava vuokralainen joka käyttää julkisia kulkuvälineitä?

Mitä tuumii sijoittaja? Autohallipaikka kuulostaa sijoituskohteena mielenkiintoiselta. Aiheesta löytyy melko vähän juttua. Kaipaisin aihepiiristä sparrailua! Kirjoitan aiheesta jatkossa enemmän!

Olen ostanut nyt muutaman (puolen vuoden sisällä 7) hallipaikan ja parkkipaikan pk-seudulta. Hintakehitys näyttää hyvin lupaavalta sijoittajan näkökulmasta. Vuokratuottohan on euroissa varsin pientä. Mutta vuokratuotto on prosentteina minulla tällä hetkellä noin 30 %:n luokkaa. Ja hallipaikasta maksetaan myös vastike. Kassavirralla ei juuri voi juhlia. Mutta jos oma ennusteeni arvon noususta osuu kohdalleen niin sijoituskohteena hallipaikat ei ole hassumpi. On erittäin mielenkiintoista seurata markkinaa hallipaikkojen suhteen.

Hallipaikan vuokraaminen: Helppoa. Paikat menee ja hinnasta ei tarvitse tinkiä. Vuokraaminen aiheuttaa asunnon vuokrausta vähemmän riskejä ja työtä. Jos vuokra jää saamatta, ei ole maailman loppu. Vuokrataso noin 50 - 100 e (keskimäärin). Vastike noin 17 - 50 e/kk. Hallipaikkaan saa helpommin lainaa kun lainasumma pienempi. Jos lainaa tarvitsee. Vuokralainen vaihtunee useammin, mutta toisaalta vuokrasuhteen ylläpito on helpompaa. Ei hajoavia jääkaappeja tai meluavia naapureita :D

Mitä mieltä sijoittamisesta hallipaikkoihin?