Asunnon lyhytaikainen vuokraaminen - Airbnb toiminta

23.12.2017

Majoitustoiminta, lyhytaikainen vuokraus, Airbnb toiminta. Kaikessa tässä on hitusen negatiivinen kaiku tai oletus että tässä toiminnassa on vähän jotain epäilyttävää? Onko se helppoa rahaa, harmaata taloutta tai kenties luvatonta toimintaa? Onko se joltain muulta pois? Tapa äkkirikastua tai saada isot vuokratuotot?

Airbnb majoitustoiminta - villi markkina
Airbnb sekä majoitustoiminnan markkinoilla on melko villi markkina. Ikävä kyllä myös opiskelijat ovat löytäneet tavan ansaita tällä extraa. Olen bongannut useamman opiskelija-asunnon lyhytaikaisen vuokraustoiminnan käytössä. Erilaiset sivustot kuten Airbnb ja Booking tarjoavat mahdollisuuden ilmoittaa omasta asunnosta todella vaivattomasti komissiota vastaan. Markkinointi ja näkyvyys on laajaa. Eikä sitä aidosti kukaan valvo, onko ilmoittajalla oikeus vuokrata asuntoa edelleen. Minua tämä risoo lähinnä siksi, että maine menee sitten niiltäkin, kuten itseltä joka harjoittaa yritystoimintaa luvan kanssa y-tunnuksella. Ja myös siksi että olen aina suurennuslasin alla taloyhtiössä jossa tämänkaltaista toimintaa ei ymmärretä. Joten vinkki vitonen. Ennenkuin ryhdyt airbnb majoittajaksi, huolehdi että teet sitä hyvällä omalla tunnolla. Luvan kanssa, tai itse asunnon omistajana.

Avainrallia ja lakanapyykkiä
Majoitustoiminnassa on iso työ. Vuokralaiset vaihtuvat usein. Parhaimmillaan kahden päivän välein. Pyykit tulee pestä, asunto siivota ja hankkia asuntoon uusia kalusteita rikkimenneiden tilalle. Vieraat odottavat myös palvelua sekä matkaoppaana toimimista. Tulee myös yllättäviä tilanteita keskellä yötäkin, jolloin on lähdettävä tarpeen tullen paikalle selvittämään asioita. Kulttuurierot ja asiat, jotka suomalaisille selviä, ei ole selviä ulkomaalaisille. Miten hella tai pesukone toimii. Nettiyhteys pätkii, tai asunnossa on joku ötökkä. Asuntoon saapuville vieraille tulee viedä avaimet ja neuvoa miten asunnon koneet, ovet ym. toimii.

Ja nyt tärkeä asia! Hygienia! Asunnot on siivottava todella hyvin. Lakanat tulee pestä siten ettei mitään riskiä ole esim. ötököistä. Hajusteettomat hyvät pesuaineet ja huolellinen siivous.

Vuokratuotto
Pk-seudulla kilpailua on paljon. Huoneita vuokrataan nyt jo hintaan 29 euroa/yö. Eli halvemmalla, mitä saisit vuokraa perinteisellä menetelmällä. Sesonkiaikaan vuokratuotto voi olla yksiöstä kokemukseni mukaan 900 - 2100 euroa/kk. Vaihtelua on paljon. Tyhjiä jaksoja jää väliin. Keskimäärin vuokratuotto on noin 1 300 euroa kuussa. Jos vuokraat yhtä omaa asuntoa, niin tämä voi olla hyvänkuuloinen diili! Mutta hinnan kanssa se vaatii pelaamista. Varaukset tulee usein myöhään, kuten vasta viikkoa ennen. Joten riskinottokykyä se vaatii, että ei lähde polkemaan hintaa. Otetaanpa esimerkki:

Yksiö Matinkylästä, Espoosta:
- Asunnon vuokra taikka vastike ja lainanhoitokulu 790
- Vesimaksu 20 e/kk
- Sähkölasku 20 e/kk
- Wifi 26 e/kk
- Vakuutus 5 e/kk
Kulut yhteensä: 861 euroa/kk
Tästä voit laskea omalle työlle hinnan, jos vuokralaiset vaihtuu 2 kertaa viikossa. Vastaat tiedusteluihin, viet avaimia, peset pyykkiä ja siivoat yksiön kahtena päivänä viikossa. Ja saat tuloa asunnosta esim . 1 300 euroa/kk. Jäät voitolle 439 euroa. Hinnoittelu ja jatkuva "markkinan" seuraaminen vaatii työtä ja aikaa. Jos asut toisella paikkakunnalla, tai matkustat työn vuoksi, on todennäköistä että et pysty kuitenkaan tätä logistiikkaa hoitamaan.

Airbnb host tai siivooja

Vaihtoehtoisesti voit ottaa majoituskumppanin, kuten Airbnb Hostin tai siivoojan. Siivoojien minimilaskutus on yleensä 2 tuntia, eli noin 68 e/ kerta. Jos yo. kaavalla laskee, niin siivouksen kulut olisi isommat kuukaudessa, mitä saat vuokratuloa. Koska siivousfirmat minimiveloittaa 2 tunnin siivouksesta. Ja sitten ongelmaksi jää vielä pyykit. Kuka ne pesee ja missä? Tätä varten on olemassa yrityksiä jotka tarjoavat palvelua. Majoittajakumppani huolehtii mm. (esmierkkinä Place2B):

- Asunnon varaussivuston, näkyvyyden ja somekanavat

- Hinnoittelun ja varaukset sekä kommunikaation vieraiden kanssa

- Vakuutukset, vedet, sähköt ja wifin

- Asunnon kalustuksen tarvittaessa

- Hotellitason lakanat ja pyyhkeet

- Huolellisen pyykkäyksen asianmukaisissa tiloissa ja kunnon koneilla

- Asunnon siivouksen ja valmistelun vieraille

Lisätietoja esim: www.place2b.fi

Lähden mielelläni sparraamaan tai keskustelemaan aiheesta! Itse toimin airbnb majoittajana pk-seudulla. 

Ihaninta joulua kaikille!