Älä mieti säästämistä, mieti päämäärää. Varaudu matkallasi häiriköihin, kuten tunteisiin, vietteihin ja houkutuksiin.

28.01.2019

Säästäminen kuulostaa todella puisevalta, eikö? Kaikki hokee, että pitäisi säästää. Ja kun oikein ajattelee, niin jokainen tietää, että todellakin pitäisi säästää. Mutta kun elämässä olisi kaikkea muutakin tärkeää to do listalla. Lisäksi rahaa ei yksinkertaisesti välttämättä jää yhtään ylimääräistä.

Ensimmäinen ongelma on se, että oma talous on viritetty aivan äärimmilleen. Menot vastaavat tuloja, ja kaikki harvoin toistuvat kulut ovat yllättäviä menoja, joihin ei ole varautunut etukäteen. 

Esimerkiksi palkan korotuksen yhteydessä ylimääräinen raha usein laitetaan kasvavaan kulutukseen, kuten isompaan autoon. Sen sijaan että raha laitettaisiin säästöön. Pahimmillaan palkan korotuksella maksetaan jo elettyä elämää, kuten huonoja velkoja.

Säästää ei kannata säästämisen iloksi. Sen sijaan olisi tärkeää laittaa motivaattorit kuntoon. Ottaa hetki aikaa ajatustyölle, miksi haluaa ja on pakko säästää. Eihän kukaan rahaa kerää vain rahan takia. 

Säästämisen tapa on päätös, jonka teet kerran kuukaudessa

Otetaanpa esimerkki. Päätät nyt, että aiot laittaa jatkossa joka kuukausi 84 euroa säästötilille. Palkkapäivä koittaa, maksat laskut ja huomaat että ettei rahaa jäänyt "yli". Tässä kohtaa usein jo tulee epäusko, että ei tästä voi tulla yhtään mitään.  Onneksi voit aina aloittaa ensi kuussa. 

Aloitetaan seuraava kuukausi paremmin. Säästät ensin itsellesi, ja laitat 84 euroa säästötilille. Maksat muut kiinteät kulut vasta sen jälkeen. Mahtavaa. Mutta näet säästötilin saldon pankkitilillä, ja nyt olisi yllätteän Norwegianilla lentotarjoukset. On loogista käyttää lentojen ostoon mieluummin säästöt, kun ostaa lennot luottokorttilla? Kyllä, taas oikein. Mutta sinne meni säästökuuri. Mitä siis tulisi tehdä toisin? 

Raha joka on poissa silmistä, on myös poissa mielestä

Raha, joka on poissa silmistä on helpommin poissa mielestä. Avaa säästötili pankkiin, johon sinulla ei ole pääsyä päivittäisillä verkkopankkitunnuksilla/mobiililla, eikä maksukortilla. Näin säästöt pysyvät tallessa, eivätkä polttele mielessä.

Toinen tärkeä seikka on lähteä miettimään todellisia syitä miksi pitää säästää. Tee myös säästämisen päätös, johon aiot sitoutua. Jos kaipaat vinkkejä, miten saat aikaan säästöjä, klikkaa talousvalmentajan säästämisen vinkit täältä.

Tavoitteena 1 000 euroa vuodessa - miksi?

Tavoitteesi voi olla esimerkiksi lomamatka. Oletetaan että lomamatka maksaa 1 000 euroa. Aikaa säästämiseen on vuosi. Muista että ottaa aikaa, ennenkuin uudesta tavasta tulee rutiini. Uuden rutiinin opetteluun kuluu helposti vuosi. Päätä siis, että sitoudut uuden tavan harjoitteluun vuodeksi. Lähde seuraavaksi etsimään juurisyitä, joiden avulla konkretisoit todelliset syyt miksi haluat säästää. Näiden juurisyiden löytäminen kirkastaa sinulle tavoitettasi. Älä siis mieti säästämistä, vaan mieti päämäärää.

Mieti 5 kertaa "miksi" haluan lomamatkalle:

1. Tarvitsen lomaa. "miksi"?
2. Haluan aurinkoa ja energiaa. "miksi"?
3. Jotta jaksaisin paremmin arkea, töitä ja lasten harrastusrumbaa. "miksi nämä asiat on sinulle tärkeitä"?
4. Että olisin parempi äiti ja vaimo"miksi"?
5. Jotta perhe ja minä voimme hyvin ja olemme onnellisia.

Muista että säästämisen matka on maraton, ei pikajuoksu. Matkallasi sinua tulee häiriköimään tunteet ja vietit, jotka taistelevat tahdonvoimaa ja järkeä vastaan. Järki tulee kertomaan ja muistuttamaan sinua tavoitteestasi. Tahdonvoima on varsinkin alkuun vahva. Mutta tunteet ja vietit ovat pieniä pirulaisia jotka koittavat tehdä kaikkensa että et pääse tavoitteseen. 

Lähde nyt pohtimaan sinun juurisyitä ja taloudellisia tavoitteita. Mikäli olet äiti, ja kaipaat lisää sparrausta ja ajatuksia säästämisen sekä sijoittamisen tueksi, liity ilmaiseen ryhmään: Talous tasapainoon - säästämisen ja sijoittamisen ryhmä äideille.

Säästämisen juurisyyt - mikä on sinun "why" - miksi haluat säästää?